Burse - Fonduri mutuale

Listarea Nuclearelectrica intră în stand-by. Ce se întâmplă cu restul?

Listarea Nuclearelectrica intră în stand-by. Ce se întâmplă cu restul?

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

18.05.2012, 00:05 1330

Producătorul de energie elec­trică Nuclearelectrica, controlat de stat, a întrerupt procesul de selecţie a intermediarului pentru listarea com­paniei la Bursă, în care termenul de depunere a ofertelor era luni, 21 mai, şi va relua procedura "în cel mai scurt timp", pentru că brokerii nu s-au arătat interesaţi de operaţiune.

Aceasta este o veste proastă pentru bursa de la Bucureşti, care spera să vadă în următorul an listările Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Chiar dacă în cazul Romgaz şi Hidroelectrica au fost selectaţi deja intermediarii (Erste, BCR, Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital & Invest­ment la Romgaz şi BRD, Société Générale, Citi şi Intercapital Invest la Hi­dro­electrica), foarte probabil ca­lendarul acestor listări va suferi amâ­nări, având în vedere că noul Guvern nu a ales încă un nou şef la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), astfel că nu are cine să coordoneze aceste proiecte din partea statului. În plus, deşi la nivel declarativ noul ministru al economiei, liberalul Daniel Chiţoiu, susţine că va continua programul de privatizări prin bursă, surse din piaţă afirmă că aripa de stânga din Guvern încearcă să amâne ofertele.

"Societatea Naţio­nală Nuclearelec­trică Bucureşti anunţă renunţarea la procedura pentru selecţia interme­diaru­lui ofertei publice primare de vânzare de acţiuni (...) declanşată prin anunţul publicitar din data de 12 aprilie 2012, urmând a relua în cel mai scurt timp această procedură", se arată într-un anunţ al Nuclearelectrica, care nu pre­cizează motivul întreruperii procesului de selecţie.

Suspendarea procesului de selecţie este urmarea lipsei de interes din partea brokerilor, având în vedere că, potrivit mai multor surse din piaţa de capital, până joi nu a fost constituit niciun consorţiu.

Pe de altă parte, lipsa de interes ar putea fi explicată tocmai prin incerti­tudinile care planează asupra pro­gramului de privatizări, pentru că nicio bancă de investiţii nu vrea să aloce resurse pentru nişte proiecte care nu au sorţi de reuşită.

Nuclearelectrica a anunţat la 12 aprilie că aşteaptă până pe 21 mai oferte de la brokerii interesaţi să asiste listarea pro­ducătorului de electricitate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) printr-o ofertă publică primară care prevede vân­zarea unui pachet de 10% din acţiuni.

Fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie Florin Laurenţiu Vlădan spunea la finalul lunii februarie că oferta Nuclearelectrica are ca termen de finalizare luna octombrie.

Noul ministru al economiei Daniel Chiţoiu afirma la începutul săptămânii trecute că va continua privatizarea prin vânzarea pe bursă a Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz şi Romgaz şi că vrea să fie realizată o dublă listare şi pe o piaţa internaţională.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar va­loa­rea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Eco­no­miei 90,27% din acţiunile companiei, di­fe­renţa de titluri fiind în posesia FP.

Nuclearelectrica produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, apro­xi­mativ 18% din energia electrică la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO