Burse - Fonduri mutuale

Luna august, cea mai slabă de la Bursă din ultimele 17 luni

31.08.2010, 23:30 25

Bursa a încheiat primele opt luni ale anului cu o creştere de8%, după ce august a fost cea mai slabă lună ca lichiditate dinultimul an şi jumătate.

Un rulaj mai redus s-a înregistrat doar în februarie 2009, cândco­taţiile principalelor titluri erau la circa jumătate dinvaloarea la care se tranzacţionează în prezent.

Perspectivele pentru ultimele patru luni ale anului nu suntîmbu­curătoare, unul dintre principalele riscuri pentru Bursă pefinal de an fiind cel al unei moţiuni de cenzură despre care uniianalişti consideră că are mari şanse să conducă la cădereaguvernului.

Străinii, care dau în general trendul pieţei, vor întârzia săapară, în condiţiile în care aş­teaptă listarea FonduluiPro­prietatea, programată pentru prima parte a anului 2011, spunanaliştii.

"Este puţin probabil ca străinii să intre pe Bursă, cel puţinpână la listarea Fondului Proprietatea. Atâta timp cât ratingulRomâniei continuă să fie sub pragul de investment grade, câtperformanţele macroeconomice continuă să fie slabe, iarinstabilitatea politică ridicată, investitorii au puţine motive săaloce capital în România", spune Mihai Anghe­lescu, analist laAlpha Bank.

Marile economii au intrat într-o dezaccelerare rapidă, iaranaliştii de pe Bursă nu se aşteaptă ca planurile de relansare sădea rezultatele scontate.

În aceste condiţii analiştii recomandă titluri mai sigure,precum Petrom, Transgaz şi Trans­electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO