Burse - Fonduri mutuale

Mai putini cumparatori, mai multe scaderi

08.12.2003, 00:00 17

Valoarea tranzactiilor de la Bursa a scazut vineri sub pragul de 30 miliarde de lei, iar numarul tot mai mic de cumparatori a adus scaderi ale cotatiilor, desi o tendinta generalizata de scadere nu a fost evidenta.
Tendinta de scadere a valorii actiunilor transferate s-ar putea mentine si cele doua saptamani de tranzactionare din acest an. Scaderea cotatiilor in continuare ar atrage insa bani pe piata, astfel ca parerea brokerilor este ca tendinta pana la finalul anului va fi una de stationare.
Societatile de investitii financiare au pierdut in medie vineri 1,3% din cotatiile anteriore. Cea mai importanta scadere a apartinut SIF Banat-Crisana, ale carei actiuni au coborat cu 2,5% pana la 3.950 lei/actiune. Alte trei SIF-uri au coborat cu cate 50 de lei fata de cotatiie anterioare, iar SIF Munteia, care a integistrat cea mai redusa valoare a tranzactiilor, a ramas la cotatia precedenta, 3.450 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au continuat sa se prabuseasca si vineri. La fel ca in sedinta anterioara, actiunile Oltchim au inchiaiat ziua la ce mai mic pret la care se puteau realiza tranzactii. Valoarea tranzactiilor a urcat semnificativa fata de ziua anterioara seman ca pretul actiunilor se apropie de un punct de echilibru, desi dupa evolutia de vinei, scaderea va mai continua si azi.
Cele mai tranzactionate titluri de pe piata au fost in mod surptinzator cele alwe companiei din industria textila Siretul Pascani. Pretul acestora a reluat tendinta ascendenta de pe parcursul lunii trecute, astfel ca ultimele tranzactii s-au realizat la 3.800 lei/actiune, cu 1,3% mai mult decat joi. Valoarea operatiunilor cu titlurile Siretul a fost de 3,8 miliarde de lei.
Evolutia actiunilor celor doua banci a fost linistita, in conditiile in care valoarea tranferurilor s-a redus. Actiunile Bancii Transilvania au insumat operatiuni in valoare de 3,5 miliarde de lei, iar pretul a ramas la valoarea anterioara, 4.100 lei/actiune. Titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare au coborat cu 0,5% pana la 19.400 lei/actiune. Oprratiunile cu titlurile BRD a fost de 1,7 miliarde de lei.
Pe piata actiunilor necotate, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale operatorului portuar Frial Constanta, cu operatiuni in valoare de 1,3 miliarde de lei. Cotatia actiunilor a ajuns la inchidere la 85.000 lei/actiune, cu 6,2% mai mult fata de valoarea antarioara.



Advent a prelungit oferta pentru Terapia
Oferta publica obligatorie de preluare lansata de fondul de investitii Advent International fost prelungita cu patru zile pana la data de 18 decembrie. Pretul oferit a ramas acelasi, 4.681 lei/actiune. Dupa incheierea ofertei, actiunile Terapia vor fi delistate de la Bursa. Oferta este intermediata de Raiffeisen Capital & Investment.



Cresterea spectaculoasa de pe parcursul saptamanii a actiunilor Severnav Mehedinti a atras vineri multi investitori, astfel ca actiunile companiei au fost cele mai tranzactionate de la categoria I.
Pretul actiunilor santierului naval a continuat sa creasca si a ajus pana la 67.000 lei/actiune, fata de 30.000 lei/actiune in urma cu o luna. Vineri a fost insa prima zi din aceasta perioada cand lichiditatea a fost semnificatica, valoarea operatiunilor fiind de aproape 600 milioane de lei. Cresterea pretului fata de cotatia de joi a fost de 8%. Pentru urmatoarele zile, spun brokerii, este de asteptat transferul unui pachet semnificativ de actiuni.
La finalul lunii octombrie SIF Oltenia a vandut intreg pachetul de pe care il mai detinea, 6,6% din actiunile santierului la un pret de 39.500 lei/actiune. Cel mai important actionar al Severnav este APAPS, care detine 70% din actiuni. Santierul naval a incheiat primele noua luni ale anului cu rezultate financiare in scadere, o pierdere de 5 miliarde de lei si o cifra de afaceri in scadere cu 35%.
Tot la categoria I, actiunile producatorului de motoare electrice Ana-Imep Pitesti au oscilat vineri intre 2.400 si 2.500 lai/actiune, iar cotatia medie a coborat cu 0,1%. Valoarea tranzactiilor a fost de 273 milioane de lei.
Producatorul de camasi Braiconf Braila a depasit din nou pragul de 30.000 lei/actiune, desi valoarea tranzactiilor a fost redusa. S-au transferat titluri in valoare de 87 milioane de lei, iar pretul a urcat mediu cu 3,3%, cotatia maxima a zilei fiind de 31.000 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov. Cotatia a oscilat pe parcursul zilei de tranzactionare intre 15.500 si 16.100 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu aproape 1%. S-au transferat actiuni in valoare de 640 milioane de lei.
Actiunile Napolact au avut o sedinta de tranzactionare mai linistita, cu tranzactii in valoare de 125 milioane de lei. Toate actiunile s-au transferat la 53.000 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut aproape 1%.
Actiunile Confectii Vaslui au atins vineri un nou maxim istoric, la pretul de 22.000 lei/actiune. Pretul mediu a castigat 1,5%, iar lichiditatea s-a mentinut ridicata. S-au transferat titluri in valoare de 448 milioane de lei.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO