Burse - Fonduri mutuale

Marcare de profit pe Amonil si Sofert

06.10.2004, 00:00 28

Dupa castigurile importante obtinute in ultimele zile pe actiunile Amonil si Sofert, unii dintre investitorii care au cumparat acele titluri au inceput sa-si marcheze profitul, actiunile celor doua companii pierzand ieri 5%, respectiv 7,9%.
Cel putin in ceea ce priveste actiunile Amonil, investitorii care au vandut ieri nu au fost dintre cei care au ajuns deja la o participatie importanta in cadrul companiei. "Au vandut cei care au speculat in ultimele zile pe aceste actiuni" a comentat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities. De altfel, probabil acei investitori care au cumparat masiv in acest an actiuni Amonil, au mai cumparat si in cursul sedintei de ieri,  o data cu scaderea pretului. Actiunile Amonil au fost cotate la deschidere la 699 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la vanzare pretul coborand in mai putin de o ora de tranzactionare pana la 600 lei/actiune. Atunci au intrat doua ordine mari de cumparare, la interval de cateva secunde realizandu-se doua tranzactii, prin intermediul fiecareia transferandu-se peste 1,3 milioane, respectiv 1,6 milioane de actiuni. Ulterior, pretul si-a revenit usor, dar a urmat din nou o scadere, care a coborat cotatia cu cateva minute inainte de inchidere pana la 550 lei/actiune. Ordinele de cumparare venite in ultimele minute au urcat pretul pana la 586 lei/actiune, cotatia de la inchidere. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile Amonil a fost de 10,3 miliarde de lei.
Actiunile Sofert s-au luat dupa cele ale Amonil cand a fost vorba de crestere, si bineinteles, situatia a fost aceeasi si cand titlurile Amonil au scazut. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Sofert s-a derulat la pretul de 360 lei/actiune, in scadere cu aproape 8% fata de cotatia precedenta. Operatiunile au insumat 2,8 miliarde de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate pe Bursa a depasit ieri pentru prima data in ultima perioada pragul de 100 de miliarde de lei. "Daca au intrat  investitori mari acestia si-au orientat atentia in mod deosebit asupra companiilor petroliere", a spus Dragolea. Actiunile companiilor petroliere au inregistrat ieri o lichiditate in crestere, titlurile Petrom fiind de altfel cele mai tranzactionate de pe piata cu un rulaj de 20,9 miliarde de lei. In acelasi timp, brokerii considera ca avand in vedere evolutia de luni a actiunilor Impact, dar si cea de ieri cand s-a mai facut o tranzactie speciala cu aceste actiuni, este posibil ca un investitor mare sa fi intrat si pe aceste actiuni. Prin intermediul acelei tranzactii speciale de ieri, s-a transferat un pachet de 485.000 actiuni la pretul de 4.620 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 2,2 miliarde de lei.
In atentia unui investitor mare este posibil sa se fi aflat ieri si actiunile Compa, tranzactiile cu aceste titluri insumand 9,5 miliarde de lei, volumul tranzactionat depasind 1,1 milioane de actiuni. Potrivit unor surse din piata, cel mai probabil cumparatorul a fost fondul de investitii Hyposwiss Danube Tiger care a vrut sa-si majoreze participatia detinuta in cadrul companiei peste pragul de 10%. Ultima tranzactie cu actiunile Compa s-a derulat la 8.600 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de cotatia precedenta.



Piata RASDAQ
Actiunile centrului comercial Unirea Shopping Center au facut ieri obiectul unor tranzactii de aproape 1 milion de dolari.
Cu actiunile Unirea Shopping Center s-au realizat ieri doua tranzactii prin care s-a transferat un pachet reprezentand 2,4% din capitalul social al companiei. Valoarea celor doua operatiuni a epasit 32 miliarde de lei. Pe piata se vorbeste de faptul ca vanzatorul a fost fondul de investitii Broadhurst, care a continuat astfel sa-si diminueze participatia detinuta in acdrul acestei companii. In acelasi timp, cumparatorul este posibil sa fi fost societatea Unirea Shopping Center, un actionar raportat in luna septembrie cu o detinere de 6,9% in cadrul centrului comercial. Tot in luna septembrie, fondul de investitii Broadhurst a fost raportat cu o participatie mai redusa, de 4,7%. Actionarul majoritar al centrului comercial  este societatea Nova Trade, care detine 65,4% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Muntenia, cu o participatie de 9%. Cotatia medie a actiunilor Unirea Shopping Center a fost ieri in jurul a 641.000 lei/actiune, egala cu cotatia medie precedenta.
In afara de tranzactiile importante derulate cu actiunile Unirea SHopiing Center, o serie de alte opt companii au inregistrat tranzactii de peste 1 miliard de lei.
Din acest grup de companii a facut parte si producatorul de echipamente de iluminat Romlux Targoviste, actiunile acestei companii realizand un rulaj de 1,4 miliarde de lei. Pachetul tranzactionat ieri reprezinta 1% din capitalul social al Romlux. Scaderea actiunilor a venit ieri la inchidere,  ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se  la pretul de 415 lei/actiune, in scadere cu peste 12% fata de cotatia precedenta. La nivelul cursului mediu, actiunile Romlux au inregistrat o noua apreciere, cotatia medie fiind ieri de 487 lei/actiune. De la inceputul lunii septembrie, cursul mediu al actiunilor Romlux s-a apreciat cu aproape 70%. Actionarul majoritar al Romlux este fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 69,6%.
Actiunile Confectii au pierdut ieri 3,8% la nivelul pretului de inchidere, dar cotatia medie a actiunilor s-a apreciat fata de valoarea precedenta. Aceeasi situatie s-a imtamplat si in cazul actiunilor Decebal. Ultima tranzactie cu  titlurile Decebal s-a perfectat la pretul de 301 lei/titlu in scadere cu peste 14%, dar cotatia medie a fost de 375 lei/actiune, mai ridicata comparativ cu sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor care au implicat actiunile Decebal a fost de 1,1 miliarde de lei.  Actiunile Confectii au fost cotate la inchidere la 47.100 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 1,4 miliarde de lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO