Burse - Fonduri mutuale

Mecanica Ceahlău, profit de 1,9 mil. lei în 2022, plus 8%. Afacerile, avans de 34% la 48,5 mil. lei. Acţiunile scad însă la BVB

Mecanica Ceahlău, profit de 1,9 mil. lei în 2022, plus...

Autor: Eduard Ivanovici

21.04.2023, 11:25 667

Producătorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (simbol bursier MECF) din Piatra Neamţ a raportat un profit net de 1,86 milioane de lei anul trecut, cu 8% peste nivelul din 2021 de 1,7 milioane de lei. Rezultatul activităţilor operaţionale a fost de 2,2 milioane de lei, minus 17,7%.

Cifra de afaceri netă a însumat 48,5 milioane de lei, în urcare cu 34% de la an la an, potrivit calculelor ZF, bazate pe datele din raportul societăţii.

Acţiunile MECF se tranzacţionează în creştere cu 13% în ultimul an, pe un rulaj de 230.000 de lei. Vineri, în ultimele ore de trading la BVB, compania înregistra o creştere de 5%, pe tranzacţii de 24.000 lei.  

„Întreg portofoliul de produse a fost revizuit, unele categorii dintre acestea fiind scoase din fabricaţie, iar unele au fost modernizate. În paralel, au fost proiectate, testate şi scoase pe piaţă produse de generaţie nouă (grape cu talere independente, combinatoare, semănători etc)”, spune compania despre evoluţia afacerilor.

Totodată, cheltuielile operaţionale s-au majorat de la 8,5 milioane de lei la 13,8 milioane de lei, iar cheltuielile privind materialele şi consumabilele au ajuns la 33 de milioane de lei, plus 29,4%.

„Piaţa maşinilor agricole se caracterizează, în continuare, prin volatilitate. Apetitul investiţional al fermierilor în utilaje noi va fi influenţat continuu de cantităţile anuale de precipitaţii, lipsa unui sistem de irigaţii eficient la nivel naţional, majorările imprevizibile de preţ la input-uri, lipsa previzibilităţii pentru subvenţii, ajutoarele guvernamentale şi a fondurilor europene”, reiese din raport.

Cu o capitalizare de 31,7 milioane de lei, grupul este controlat în proporţie de 73,3% de Evergent Investments. New Carpathian Fund deţine 20,2% din capitalul social.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO