Burse - Fonduri mutuale

Miluţ investeşte 5 mil. euro într-o centrală de cogenerare la Prefab

Autor: Andrei Chirileasa

14.04.2011, 20:13 182

Producătorul de BCA Prefab Bucureşti (PREH), controlat de omulde afaceri Marian Petre Miluţ, va investi 5 mil. euro în instalareaunei centrale de cogenerare la Călăraşi, potrivit unui comunicattransmis Bursei de Valori.

Centrala va asigura necesarul de energie termincă pentru fabricade BCA şi va permite furnizarea a 4MW de energie electrică înreţeaua naţională. Centrala va fi realizată de grupul japonezKawasaki, care a câştigat licitaţia organizată de Prefab pe 7aprilie 2011.

Cogenerarea reprezintă producţia combinată de energie termică şimecanică pe baza unui singur combustibil. Energia mecanică este celmai adesea utilizată pentru a antrena un alternator şi a produceelectricitate.

"Prin acest demers, combinatul va obţine o rentabilitate de 30%în producţie şi costuri energetice, dar şi o înaltă eficienţă înutilizarea capacităţilor de producţie. Investiţia este realizatădin fonduri proprii, urmând ca societatea să aplice pentru ofinanţare europeană cu o co-participare de 50%", au precizatreprezentanţii Prefab.

Ei mai spun că patru bănci s-au arătat interesate de a finanţaacest proiect (Raiffeisen, BRD, UniCredit Ţiriac şi BCR).

"După finalizarea proiectului, Prefab ar putea beneficia de unbonus de înaltă eficienţă energetică de 1,2 milioane de euro pe an,timp de 11 ani. Suma este prevăzută de normele europene în domeniuşi este acordată de statul român fiecărei companii careîndeplineşte criteriile europene de utilizare a energiei produsă încogenerare de înaltă eficienţă", se mai arată în raportulPrefab.

Compania şi-a bugetat pentru acest an venituri totale de 89 mil.lei şi un profit brut de 13 mil. lei, potrivit bugetului aprobatmiercuri de acţionari.

Compania a raportat anul trecut venituri totale de 82 mil. leişi un profit brut de 4 mil. lei.

Capitalizarea Prefab este de 102,4 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO