Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii de la Petromidia ataca cu toata forta pentru a obtine un pret bun in oferta

Minoritarii de la Petromidia ataca cu toata forta pentru a obtine un pret bun in oferta
08.11.2009, 23:15 32

Un grup de actionari minoritari care detin peste 5% dincapitalul Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC), din care faceparte si senatorul UDMR Attila Verestoy, cere grupului kazahKazMunaiGaz (KMG) sa lanseze oferta de preluare la un pret care saia in calcul cel mai mare pret platit pentru actiunile rafinarieila achizitia grupului Rompetrol.
"Grupul de actionari minoritari ai RRC considera ca afirmatiileaparute recent in presa referitoare la 'pretul mult mai mic' platitde KazMunaiGaz in iunie pentru ultima transa de 25% (din Rompetrol- n.red.) sunt neadevarate. Aceste declaratii se incadreaza inlipsa de transparenta specifica companiei dupa preluarea din 2007,precum si in atitudinea ostila fata de investitorii minoritari careau sustinut RRC de-a lungul timpului prin investitii directe sauindirecte. Tranzactia din 2009 este o reglare a tranzactiei depreluare din 2007, printr-o optiune de tip put/call, practica desintalnita in tranzactiile de asemenea amploare", potrivit unuianunt al minoritarilor.
Acestia au stabilit, pe baza informatiilor din rapoartele de auditale KazMunaiGaz, ca grupul kazah ar fi platit in total 1,7 mld.dolari pentru preluarea Rompetrol, din care 1,6 mld. dolari in 2007(pentru 75%) si 101 mil. dolari in 2009 (pentru restul de25%).
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a cerut kazahilorsa raporteze si pretul platit pentru preluarea integrala aRompetrol, insa reprezentantii Comisiei nu stiu daca pot folosiaceasta informatie la stabilirea pretului de oferta.
"Noi i-am pus pe cei de la KazMunaiGaz sa adauge in documentatiaprivind oferta de preluare si pretul din tranzactiile de vanzare agrupului Rompetrol, dar nu stiu daca ne putem lega de el in vedereaevaluarii Rompetrol Rafinare. Oricum, prin metoda de evaluare pecare am cerut-o cred eu ca va rezulta un pret care va multumi petoata lumea", a spus Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.
Minoritarii amintesc si de obligatiunile RRC
Grupul de investitori a mai precizat ca tranzactia din contractulde preluare a Rompetrol include o prevedere potrivit careiaKazMunaiGaz va ramane cu o detinere de 42% la RRC daca nu varascumpara obligatiunile in valoare de 600 mil. euro detinute destatul roman, caz in care participatia majoritara va revenistatului. Conversia obligatiunilor in actiuni va fi realizata la unpret de peste 0,115 lei/actiune.
"Rezulta in mod evident ca valoarea actiunii nu este cea pe careprin metode diverse actionarii majoritari incearca sa o acreditezeprin varii mijloace", concluzioneaza minoritarii.
Grupul de investitori din jurul lui Verestoy este acelasi care acerut in urma cu cateva luni convocarea AGA la Rompetrol Rafinarepentru alegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ.Cererea a fost respinsa de conducerea companiei, iar minoritarii auformulat o actiune in instanta impotriva companiei.
Rompetrol contraataca lovind in AIPC
Reprezentantii grupului Rompetrol au contraatacat in razboiul cuactionarii minoritari sustinand ca Asociatia Investitorilor pePiata de Capital (AIPC) este "un grup de presiune" care incearca samanipuleze piata de capital, intrucat cere utilizarea unor formulediferite pentru stabilirea pretului in oferte de preluare, infunctie de interesul de moment.
AIPC, care grupeaza mai multi investitori de pe Bursa, inclusivfonduri de investitii straine, a solicitat in repetate randuri CNVMsa sanctioneze KazMunaiGaz si Rompetrol pentru ca nu au lansatoferte publice de preluare pentru participatiile minoritare de laRompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR).
La finele saptamanii trecute, AIPC a solicitat CNVM sa numeasca eainsasi un evaluator, care sa stabileasca pretul din ofertele RRC siPTR prin metoda comparatiei cu multiplii celor mai reprezentativecompanii din sector listate pe Bursa din New York.
"Astfel de solicitari nu pot fi luate in considerare atat dinprisma inconsecventei lor, cat si a necesitatii respectariiprincipiului independentei evaluatorului, principiu statuat atat denormele CNVM, cat si de regulile Asociatiei Nationale aEvaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR)", sustinreprezentantii Rompetrol.
CNVM a respins la 22 octombrie documentele ofertelor de preluare dela Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services si a solicitatofertantului o noua documentatie care sa fie realizata de unevaluator independent, dupa ce Rompetrol a apelat la un evaluatorcontestat caruia CNVM i-a retras autorizatia.
Reprezentantii Rompetrol precizeaza ca au apelat de data aceasta laun evaluator din "Big4" pentru a evita orice suspiciuni deneprofesionalism.
Actiunile Rompetrol au inchis vineri la 0,0643 lei, capitalizareacompaniei fiind de 315,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO