Burse - Fonduri mutuale

Molnar: Cred ca va urma o perioada de consolidare de cateva saptamani

28.11.2007, 17:45 17

Bursa si-a tras sufletul dupa doar doua sedinte de cresteri, brokerii considerand evolutia normala intr-o perioada de consolidare pentru piata. Ieri, indicii BET si BET-FI au pierdut cate 1%, in timp ce indicele general al pietei, BET-C, a stagnat in jurul nivelului de marti.
Piata a deschis sedinta in scadere, revenindu-si usor la mijlocul zilei, pentru ca la inchidere sa fie din nou pe minus. Pe scadere au fost ieri si cele mai multe dintre bursele europene.
"Dupa interventia guvernatorului BNR prin care a sustinut ca economia merge in continuare bine, nu vad motive pentru ca piata sa se mai duca in jos. In acelasi timp, strainii care au vrut sa se retraga cred ca au vandut pana acum cea mai mare parte din ceea ce aveau de vandut", considera Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Brokerii spun ca perioada actuala e una de consolidare pentru Bursa, asteptandu-se ca in continuare sedintele de crestere sa alterneze cu cele de scadere.
"Cred ca pentru cateva saptamani vom asista la o consolidare a pietei in jurul nivelurilor actuale", spune Molnar.
Directorul de la IFB Finwest se alatura celorlalti brokeri care recomanda "cumparare" in aceasta perioada, mizand pe nivelurile atractive la care au ajuns unele actiuni.
Potrivit brokerilor, o parte dintre investitori au inceput sa se gandeasca tot mai mult sa intre pe titlurile deja existe in piata decat sa subscrie in cadrul ofertei Transgaz.
"Fata de acum o luna de zile in urma, cand toata lumea vroia sa subscrie la Transgaz, o parte dintre investitori au inceput sa fie mai mult interesati de unele dintre actiunile din piata, dupa corectiile puternice pe care le-au inregistrat acestea", spune Molnar.
catalin.ciocan@zf.ro
rares.jitianu@zf.ro

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut ieri 1,91%, pe fondul unui rulaj de circa 1,58 mil. euro (5,69 mil. lei). Titlurile SIF-ului au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEAL, unde partile negociaza direct, in valoare de 271.000 de euro (0,97 milioane de lei), la pretul de 2,05 lei/actiune. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri tranzactii in valoare de
9,89 mil. euro (35,5 mil. lei), reprezentand 65% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 15 mil. euro (54 mil. lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere de 2,42%, pe fondul unui rulaj de circa 0,71 mil. euro (2,54 mil. lei). Titlurile bancii au pierdut de la inceputul lunii circa 12,42%, scazand de la pretul de 0,905 lei/actiune la inceputul lui noiembrie. Luna trecuta a adus pentru actiunile companiei bancare o crestere de 4%, in vreme ce de la inceputul anului acestea au pierdut aproape 33%, scazand de la 1,07 lei in ianuarie la 0,805 lei/actiune ieri.

Actiunile Zimtub (ZIM) au pierdut 1,1%, valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri reprezentand circa 7,3% din capitalul social al companiei. Tranzactiile cu titlurile Zimtub au inregistrat ieri un rulaj de circa 246.000 de euro (0,88 mil. lei), aflandu-se printre primele zece din piata. Titlurile producatorului de tevi au pierdut de la inceputul lui noiembrie peste 19%, scazand de la un pret de 4,3 lei/actiune in prima sedinta a lunii la 3,6 lei/actiune in sedinta de ieri.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au suferit o scadere de 5,41%. Dezvoltatorul imobiliar a raportat dupa primele noua luni ale anului un profit net de 4,72 mil. euro (15,59 mil. lei), de 3,6 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, dar intregul profit a provenit din activitatea financiara a companiei, din activitatea de baza Imotrust inregistrand pierdere. Compania are in derulare o majorare de capital social cu aporturi in numerar din partea actionarilor in valoare de 3 mil. euro.
Titlurile Dafora Medias (DAFR) au crescut cu 2,48%, pe fondul unui rulaj de 85.000 de euro (0,3 mil. lei), al doilea de pe piata RASDAQ. Consiliul Concurentei a amendat compania de foraj cu 42.000 de euro (151.000 de lei) pentru ca a omis sa notifice concentrarea economica realizata prin achizitia pachetului de control al constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI). Dafora a achizitionat in luna mai a acestui an un pachet de 43,65% din capitalul Condmag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO