Burse - Fonduri mutuale

Multi s-au asteptat ca piata sa creasca dar putini au visat

23.12.2002, 00:00 7

Multi se asteptau ca preturile actiunilor cotate la Bursa sa creasca in 2002. Mult mai putini se asteptau ca preturile actiunilor sa creasca atat de mult. Cele doua perioade clare de crestere din acest an: martie - aprilie si august - septembrie au insemnat o crestere de peste 100% a celor trei indici bursieri si a capitalizarii bursiere.
Nici cresterea din primavara, nici explozia preturilor de la inceputul toamnei nu au fost prevazute de brokeri la adevarata lor amploare. La fel s-a intamplat si cu cele doua corectiile negative, cea din vara si cea din decembrie.
"La inceputul anului era greu de asteptat ca preturile actiunilor sa creasca atat de mult si asta pentru ca putini se asteptai ca tinta de inflatie sa pentru acest an sa fie atinsa si ca dobanzile pe piata monetara sa scada intr-un ritm atat de accelerat", a comentat Rares Nilas, presedintele societatii de brokeraj Transilvania Capital Invest.
Indicele oficial al Bursei, BET a ajuns in ultima sedinta la valoarea de 1.659 puncte, cu 117% mai mare fata de cea de la inceputul anului. Maximul din luna noiembrie, de 1.705 puncte, reprezinta o crestere de 123%.
Opinia generala de pe piata este acum ca aceasta crestere este justificata, daca luam in considerare conditiile macroeconomice si le comparam cu cele de la inceputul anului.
Brokerii cred ca preturile de pe piata ar fi putut fi putut ajunge chiar mai sus daca nu ar fi existat momentele de scadere din luna decembrie. Unii din brokerii care spuneau atunci ca este un o scadere care nu poate fi explicata de schimbarea coordonetelor macroeconomice sau a informatiilor noi din viata companiilor, recunosc acum ca au intrat in panica. "Scaderea din 1997 si 1998 nu poate fi uitata asa usor, iar unii din cei care au trait-o s-au temut ca istoria se va repeta", comenta un broker.
Actiunile principalelor companii cotate au inregistrat performante chiar mai mari fata de media pietei. Introdusa la tranzactionare la sfarsitul anului trecut, Petrom a devenit in 2002 principala vedeta a Bursei, atat ca volum zilnic al tranzactiilor cat si din punctul de vedere al cresterii pretului. Ultima cotatie de pe piata a actiunilor Petrom, este mai mult decat triplu fata de cea de la inceputul anului. Dupa ce s-au in toamna cotatiile s-au apropiat de de 1.500 lei/actiune, ultimele tranzactii din acest an cu actiunile companie petroliere s-au realizat in jurul valorii de 1.250 lei/actiune.
Cei care au investit in actiuni ale Bancii Romane pentru Dezvoltare au obtinut castiguri asemanatoare. Banca si-a majorat capitalul social de doua in acest a. Actionarii au primit la inceputul anului o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta, urmand ca cei care detineau actiuni BRD sa primeasca la inceputul anului viitor o actiune gratuita pentru fiecare cinci actiuni detinute. Daca luam in calcul actiunile acordate gratuit, o actiune BRD care se tranzactiona la inceputul anului la 24.000 lei/actiune, valoreaza in prezent 62.500 de lei, deci  o crestere de peste 160%.
Activitatea bursiera a cunoscut, de asemenea o Valoarea zilnica a tranzactiilor a crescut semnificativ. Media trazactiilor zilnice din acest an a fost de 28 miliarde de lei (peste 800.000 de dolari), fata de o medie zilnica a tranzactiilor de sub 200.000 de dolari in 2001.
Mai mult analistii considera ca perspectivele de dezvoltare a economiei romanesti sunt in prezent mai clare acum fata de inceputul anului. Invitarea Romaniei pentru a adera la NATO si certitudinea aderarii la Uniunea Europeana sunt cele mai solide argumente in acest sens. Scaderea inflatiei si cea dobanzilor, alaturi de cresterea economica prognozata ar trebui sa conduca si anul viitor ca o noua crestere a cotatiilor. Majoritatea analistilor sunt insa de acord ca majorarea preturilor anul viitor nu va mai avea aceeasi amploare ca in acest an.
Tranzactiile de la Bursa au fost dominate clar de investitorii romani.  Cei care se obisniusera sa ohbtina castiguri importante din plasamentele in valuta sau depozitele la banci au fost dezamagiti de randamentele obtinute pe parcursul acestui an. O parte din acestia s-au orientat catre investitiile pe piata de capital. Analistii se asteapta ca anii viitori sa insemne cresterea ponderii investitorilor straini pe piata de capital, fapt ce ar putea auce pietei un mai multa stabilitate si plus de maturitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO