Burse - Fonduri mutuale

Murgoci: Cred ca vom avea parte de o vara secetoasa pe Bursa

02.07.2008, 18:05 15

Bursa a inregistrat noi scaderi dramatice ieri, toti indicii bursieri inregistrand minusuri de circa 3% pe fondul unei lichiditati foarte reduse. "Probabil ca exista un sentiment destul de puternic de teama cu privire la situatia economica din afara, ceea ce a dus la o neincredere asupra evolutiei viitoare a pietei. Scaderile sunt foarte puternice si mai accentuate decat cele din afara deoarece suntem inca o piata emergenta", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, precum si indicele general al pietei, BET-C, au pierdut ieri 3,1%. Societatile de investitii financiare au avut cel mai mult de suferit de pe urma situatiei nefavorabile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri 3,25%. SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) au atins ieri cele mai mari pierderi, de 4,8%, respectiv de 4,3%.
Ieri au fost introdusi in piata si doi noi indici, BET-XT si BET-NG, primul reprezentand cele mai lichide 25 companii din piata, incluzand SIF-urile, in vreme ce al doilea reprezinta evolutia de ansamblu a companiilor ce activeaza in sectorul energiei electrice si petroliere. Debutul a fost la fel de prost pentru ambii indici, BET-XT pierzand 3%, iar indicele BET-NG scazand cu 3,3%.
"Trecem printr-un moment de criza, volumele sunt mici, cumparatorii sunt reticenti iar vanzatorii apar tot mai putin. Desigur ca in piata inca exista destul de multi cumparatori avand in vedere preturile scazute pentru anumiti emitenti, preturi cu care probabil ca nu ne vom mai intalni vreodata", spune Murgoci.
Bursa a atins ieri o lichiditate de 5,5 mil. euro (20 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de circa 2,4 milioane de euro (8,8 milioane de lei). De altfel, majoritatea tranzactiilor de pe piata electronica s-au efectuat cu titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), acestea inregistrand un rulaj de 1,6 mil. euro (5,7 mil. lei) si o pierdere de 0,8%. "Asteptam in momentul de fata rezultatele pentru primul semestru, rezultate care ar putea sa duca la o evolutie pozitiva a Bursei pe termen scurt. In orice caz, stirile pozitive sunt reduse puternic datorita neincrederii din piata, insa orice stire buna mai poate opri din avantul vanzatorilor. Nu cred ca rezultatele de pe primul semestru vor reusi sa atraga investitori straini, chiar daca acestea vor fi la fel de bune ca si cele din primul trimestru. Strainii se uita mai putin la pietele emergente si mai mult la pietele lor in momentul de fata", spune Murgoci.
Pe Bursa, SIF-urile au continuat sa faca legea, acestea realizand o lichiditate de 3,2 mil. lei (11,5 mil. euro), in vreme ce BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat tranzactii cumulate in valoare de
0,7 mil. euro (2,6 mil. lei).
"Este posibil ca acest sentiment sa existe in continuare si sa conduca la volume care nu incanta nici vanzatorii, nici cumparatorii. Cred ca va fi o vara destul de secetoasa", spune Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO