Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Speculatorii vor face piata in lunile urmatoare

Murgoci, EstInvest: Speculatorii vor face piata in lunile urmatoare
02.12.2008, 19:25 18

Bursa a debutat in aceasta luna in scadere usoara, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, inregistrand ieri o corectie de 1,4%, coborand astfel sub pragul de 3.000 de puncte. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de indicele energetic, BET-NG, care a coborat cu 2%, pe fondul reducerii pretului la petrol la sub 50 dolari/baril.

"Luna aceasta cred ca se vor mai tempera corectiile de pe Bursa si este intr-adevar posibila o stabilizare a pietei, insa, tinand cont de volumele mici de tranzactii, nu cred ca o astfel de stabilizare este relevanta pentru investitori. Nu vad niciun motiv pentru care nivelul volumelor sa creasca in perioada urmatoare, fiind mai degraba o perioada de asteptare printre investitori, pe fondul agravarii situatiei internationale", a apreciat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Companiile petroliere au inregistrat ieri corectii semnificative, cea mai mare scadere fiind inregistrata de titlurile Rompetrol Rafi-nare (RRC), care au pierdut 3,9% fata de nivelul de referinta, coborand astfel la pretul de 0,0173 lei/actiune. Actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie ceva mai temperata, de 1,1%, atingand un pret de tranzactionare de 0,18 lei/actiune. Tranzactiile Petrom au fost ieri cele mai valoroase din piata, fiind tranzactionate peste 11 mil. de actiuni, valoarea acestora depasind 2,1 mil. lei.
Societatile din sectorul utilitatilor Trans-electrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut in sedinta de ieri 2,4% si respectiv 2,3%.
"Cred ca in perioada urmatoare, investitorii se vor indrepta catre societatile care asigura dividende, in acest sens companiile detinute majoritar de stat fiind printre primele vizate. Pentru restul companiilor exista riscul ca anul acesta fie sa nu mai ofere dividende, fie sa acorde dividende la nivelul celor de anul trecut, fie sa reinvesteasca capitalul", a declarat in continuare Murgoci.
Societatile financiare de investitii au inregistrat corectii ceva mai temperate decat companiile din sectorul energetic, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) reusind chiar sa inchida pe plus, in urcare cu 3% peste nivelul de referinta de vineri.
Restul SIF-urilor au inregistrat corectii cuprinse intre 1,4%, in cazul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), si 0,6%, in cazul actiunilor SIF Transilvania (SIF3).
Indicele de profil, BET-FI a inregistrat astfel o scadere de 0,3%, pana la nivelul de 14.600 de puncte.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au inregistrat o scadere de 1,8%, coborand la pretul de 8,05 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut ieri 0,5%, atingand un pret de tranzactionare de 0,197 lei/actiune.
Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au fost suspendate ieri de la tranzac-tionare, pe durata desfasurarii Adunarii Gene-rale a Actionarilor. "Investitorii de portofoliu vor fi cei mai afectati in aceasta perioada, cei speculativi fiind poate singurii investitori care vor reusi sa iasa mai bine din aceasta perioada extrem de volatila. Cred ca in lunile care urmeaza speculatorii vor face piata", a apreciat in incheiere Murgoci.
Bursele externe au inregistrat ieri evolutii asemanatoare, indicele german DAX reusind sa incheie in urcare cu 0,5%, in vreme ce indicele FTSE 100 a coborat tot cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO