Burse - Fonduri mutuale

Nabucco a stat în calea distribuirii dividendelor de la Transgaz

Autor: Andrei Chirileasa

01.05.2011, 23:52 1154

Ministerul Economiei, caredeţine 73,5% din acţiunile transportatorului de gaze naturaleTransgaz Mediaş (TGN), a votat împotriva distribuirii sub formă dedividende a 90% din profitul net realizat anul trecut de companie,motivând că aceasta are nevoie de bani pentru investiţii, potrivithotărârilor adunării generale a acţionarilor (AGA) publicate peBursă.

O ordonanţă emisă anul trecutde Guvern obligă companiile de stat să distribuie minimum 90% dinprofitul net sub formă de dividende. Transgaz a realizat anultrecut un profit net record de 376 mil. lei, din care ar fi trebuitsă distribuie dividende de 338,7 mil. lei. Statului i-ar fi revenitdividende în valoare de 249 mil. lei, în timp ce FondulProprietatea (FP), care deţine 15%, ar fi încasat 50,8 mil.lei.

Ministerul Economiei şi-amotivat decizia prin faptul că prin distribuirea de dividendeTransgaz s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare şi nuşi-ar putea onora obligaţiile investiţionale pentru proiectulconstrucţiei gazoductului Nabucco.

Conducta Nabucco este unproiect internaţional care-şi propune să conecteze centrul şivestul Europei cu ţările din zona Mării Caspice, care dispun derezerve mari de gaze naturale, în vederea reducerii dependenţei degazele ruseşti. Conducta ar urma să pornească din Turcia şi sătreacă prin Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. România estereprezentată în acest proiect de Transgaz, care ar urma să asigureconstrucţia segmentului din România al conductei. Construcţia arurma să înceapă la finele lui 2012 şi să fie finalizată în 2015.Costurile totale sunt estimate la 7,9 mld. euro, din care 70% arurma să fie finanţări asigurate de instituţiifinanciare.

Ministerul Economiei a mailuat în calcul şi punctul de vedere al agenţiei de ratingStandard&Poor's, cuprins în raportul anual al Transgaz, carespune că ratingul Transgaz ar putea fi pus sub presiune dacă statulşi-ar diminua strijinul financiar pentru Nabucco şi obligativitateaplăţii de dividende reprezentând 90% din profit s-armenţine.

Statul ia în calcul şi efectulnegativ pe care distribuirea unor dividende atât de mari l-ar aveaasupra ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz pe Bursă,programată pentru finele anului.

Deocamdată, nu este clar cesoluţie va alege Ministerul Economiei, dacă va renunţa total ladividende sau doar va reduce cuantumul acestora. Transgaz aconvocat o nouă AGA pentru data de 9 iunie, care are aceeaşi ordinede zi ca AGA de săptămâna trecută, inclusiv acelaşi nivel aldividendelor propuse.

Acţionarii Transgaz au alessăptămâna trecută şi consiliul de administraţie, prin metodavotului cumu­lativ, la solicitarea Fondului Proprietatea. OanaTruţă, analist la Franklin Templeton, a fost aleasă în CA în locullui Mihai Busuioc, care reprezenta Ministerul Economiei.

Transgaz este una dintre celemai valoroase companii de stat listate la Bursă, cu o capitalizarede 785 mil. euro.

Statul a votatîmpotriva dividendului special la Conpet

Ministerul Economiei, caredeţine 58,7% din acţiunile transportatorului de produse petroliereConpet Ploieşti (COTE), a aprobat distribuirea de dividende învaloare de 34,8 mil. lei, reprezentând 90% din profitul netrealizat anul trecut, de 38,7 mil. lei. Reprezentantul statului arespins însă propunerea Franklin Templeton, administratorulFondului Proprietatea (FP), privind repartizarea unor dividendespeciale în valoare de 70 mil. lei din rezervele societăţii. FPdeţine 20% din acţiunile Conpet. Dividendul brut distribuit deConpet este de 4,0225 lei/acţiune, reprezentând 8% din preţulacţiunii, de 49,7 lei. Data de înregistrare pentru dividend este 16mai 2011.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO