Burse - Fonduri mutuale

Năstase, Alro: Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, deşi compania ar fi dezavantajată

Autor: Carol Dan

16.02.2012, 11:50 441

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul rus Vimetco, este de acord să desecretizeze contractul de achiziţie a electricităţii de la Hidroelectrica, dar va fi dezavantajat în raport cu competitorii, a declarat joi vicepreşedintele CA al companiei, Marian Năstase.

"Am fi de acord să desecretizăm contractul cu Hidroelectrica, dar nu să-l punem pe internet. Noi suntem într-o piaţă concurenţială a producătorilor de aluminiu. Nu există nicăieri această practică de a pune pe Internet contracte comerciale. Asemenea devoalare ne va impacta. Întrebarea este cine va plăti daunele? Am transmis contractul cu Hidroelectrica tuturor autorităţilor române şi internaţionale care au dorit să-l vadă, inclusiv Comisiei Europene. Suntem dispuşi să-l furnizăm şi FMI", a afirmat Năstase într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Alro este în negocieri avansate cu Hidroelectrica şi că preţul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la bursa de metale din Londra.

Conducerea Alro este flexibilă în privinţa renegocierii preţului energiei de la Hidroelectrica, dar mai puţin faţă de reducerea cantităţilor de electricitate, potrivit sursei citate.

"Cred că sunt discuţii constructive (cu Hidroelectrica - n.r.). Profilul Alro nu permite reducerea cantităţilor de energie. Orice reducere de cantitate a energiei duce la scăderea producţiei, iar asta la măsurile necesare. Cred că trebuie să diferenţiem consumatorii industriali de ceilalţi. Consumatorii industriali, prin modul lor de organizare, au alt profil. Nu vrem tratament diferenţiat. Energia pentru noi este materie primă. Suntem dispuşi la renegocierea preţului şi asumarea mai multor riscuri", a continuat Năstase.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

Ministerul Economiei nu a ajuns însă la o înţelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale de vânzare a energiei încheiate de Hidroelectrica, astfel că a transmis Ministerului Justiţiei documentele pentru analiză în vederea anulării, iar o poziţie va fi adoptată până pe 23 februarie.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO