Burse - Fonduri mutuale

O firmă de apartament a evaluat cel mai mare producător de cupru din România în vederea privatizării

Autor: Carol Dan, Thomas Dinca

06.04.2012, 00:04 282

Patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de cumpărător, potrivit unor date oficiale.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii Ministerului Economiei. "Evaluar, din câte îmi amintesc", a afirmat joi Sorin Găman, director în Ministerrul Economiei.

Un document oficial relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de un evaluator inde­pendent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

Din zăcământul de la Roşia Poieni, exploatat de Cupru Min, se pot extrage circa 0,9 mil. tone de cupru evaluate în prezent la 5,6 mld. euro, dar şi circa 36 de tone de aur, care valorează în prezent 1,5 mld. euro.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire al licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Alexandru Pătruţi a declarat recent că nu deţine informaţii privind evaluarea sau evaluatorul Cupru Min, dar că vânzarea acţiunilor companiei din Abrud nu produce nicio schimbare în privinţa licenţei de concesiune a zăcământului de minereu de cupru de la Roşia Poieni. ANRM este instituţia abilitată să acorde contracte de con­cesiune asupra resurselor naturale.

Firma Roman Copper a fost fondată anul trecut de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), special pentru participarea la procesul de privatizare a Cupru Min.

În vederea participării la licitaţie Roman Copper a prezentat o scri­soare de garanţie bancară emisă de banca TD Bank din Toronto (Ca­nada) în valoare de un milion de euro. Dacă până la finalizarea anchetei Consiliului Concurenţei şi a avizării Agenţiei de Mediu canadienii nu aduc cei 200,8 milioane de euro la care s-au angajat în cadrul licitaţiei ei riscă să piardă garanţia de un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO