Burse - Fonduri mutuale

O lună fără bursă în Grecia. „Lumea este îngrijorată de traiul zilnic, nu de portofoliile de acţiuni“

Bursa elenă s-ar putea redeschide săp­tămâna viitoare, iar evoluţia pieţei va depinde în ma­re măsură de cum va fi reluată tranzac­ţio­na­rea, dacă vor fi menţinute restricţiile de capital

Bursa elenă s-ar putea redeschide săp­tămâna viitoare, iar evoluţia pieţei va depinde în ma­re măsură de cum va fi reluată tranzac­ţio­na­rea, dacă vor fi menţinute restricţiile de capital

Autor: Roxana Pricop

29.07.2015, 00:08 1522

„Vom trăi şi vom vedea“ astfel a descris starea de fapt un broker grec angajat al firmei Eurobank Securities din Atena. A venit ieri la muncă deşi bursa elenă, o piaţă de 39 miliarde de euro cu 243 de companii listate, este închisă de o lună de zile. Peste 80 de firme de brokeraj, care rulau acţiuni de 90 milioane de euro într-o zi, au rămas din 26 iunie fără obiectul muncii, iar mulţi dintre brokeri lucrează fie part time, fie au fost trimişi acasă în concediu.

Bursa din Atena (Hellenic Exchange) a fost scoasă din priză pe 26 iunie şi de atunci a rămas închisă, ca măsură de protecţie împotriva scăderilor şi re­tra­gerilor masive de capital. Func­ţionarea unei ţări dezvoltate fără bursa de valori timp de o lună ridică o întrebare importantă: cât de mare este golul lăsat de închiderea pieţei de capital în economie?

Bursa din Atena are o pondere de 21% în PIB-ul Greciei. Prin închiderea bursei, celor 243 de com­­­panii listate, printre care se numără mari gru­puri bancare - Alpha, Eurobank, National Bank of Greece - cu operaţiuni şi în România, le-a fost în­tre­­­rupt accesul la o sursă de finanţare. Mai exact, o com­­panie îşi poate finanţa activitatea fie prin cre­di­te bancare, fie prin bursă derulând majorări de ca­­pital, oferte publice de vânzare de acţiuni sau emisiuni de obligaţiuni.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro