Burse - Fonduri mutuale

O noua zi de cosmar pentru Bursa: BET a coborat cu inca 4,8%

23.01.2008, 18:02 12

Principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut ieri inca 4,8%, dupa una dintre cele mai agitate sedinte din istoria Bursei, cotatiile coborand si cu 8-9% in deschiderea zilei.
Brokerii sunt de parere ca la scaderile drastice de ieri a contribuit panica care s-a instalat in randul investitorilor in conditiile in care bursele europene si asiatice au suferit din nou pierderi grele.
"Cred ca pe piata exista o panica si cine a avut de vandut in zilele precedente probabil vinde in continuare, pentru ca e greu sa lichidezi un portofoliu intr-o singura zi. Preturile au ajuns la niveluri destul de 'periculoase', in sensul ca unii dintre investitorii de portofoliu s-ar putea speria si sa ia decizii pripite", este de parere Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Brokerii spun ca ieri au fost in piata si ordine mai mari, echivalentul a peste 100.000 de euro, in special pe banci, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata.
"Pe BRD au fost ordine de 20-30.000 de actiuni, iar pe Banca Transilvania am vazut doua ordine de 250.000 de titluri care s-au dat la rand", spune Ceuca.
Brokerii spun ca presiunea mai mare la vanzare pe titlurile bancare are legatura cu zvonurile din piata potrivit carora clientii bancilor romanesti ar putea avea dificultati la randul lor privind rambursarea creditelor.
Indicii pietelor din Europa si Asia inregis-trau scaderi ample, de peste 6%, pe parcursul zilei de ieri, dupa ce bancile americane au continuat sa anunte pierderi de ordinul miliardelor de dolari din creditele subprime.
Cotatiile internationale si-au revenit spre sfarsitul sedintei, inregistrand chiar valori pozitive, dupa ce Fed a anuntat ca va reduce rata de politica monetara cu 0,75%, intr-o miscare de urgenta, pentru a scoate economia SUA din recesiune. "Nu vad sa se mai duca mult fata de nivelurile actuale pentru ca s-a ajuns deja la praguri de acum un an sau doi. Pentru perioada urmatoare eu ma astept la o consolidare sau chiar la o revenire pe masura ce se vor mai domoli si scaderile pe bursele externe", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
Alti brokeri sunt de parere ca Bursa va avea in continuare parte de scaderi. "In lipsa stirilor pozitive de afara, cred ca trendul descendent al pietei va continua", spune Murgoci.
Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunile BRD, care au inchis in coborare cu 4,8%, pe un rulaj de 3,3 mil. euro (12,5 mil. lei), urmate de cele ale Bancii Transilvania, care au coborat cu 5,9%.
Titlurile SIF au pierdut in medie 2,5%, recuperand astfel din pierderile inregistrate in deschiderea sedintei, cand cotatiile inregistrau scaderi de peste 7%. O scadere mai importanta au consemnat-o titlurile Biofarm, care au pierdut 6,5%, actiunile Petrom, in coborare cu 5,6%, si Rompetrol Rafinare, care au inchis pe minus cu aproape 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO