Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile, in foc la Bursa

26.05.2003, 00:00 20

Bursa a inregistrat vineri cea mai ridicata valoare a tranzactiilor cu obligatiuni de la intrarea la tranzactionare a acestor titluri. Din valoarea totala a tranzactiilor de 30,5 miliarde de lei, obligatiunile transferate au reprezentat  8 miliarde lei.
Desi valoarea obligatiunilor tranzactionate a fost mare, acestea au fost transferate in cadrul unei singure operatiuni. Peste zece mii de obligatiuni emise de Municipiul Bacau au fost transferate la pretul de 822.266 lei/obligatiune. In limbajul brokerilor cotatia a fost de 100%, adica pretul a fost egal cu 100% din valoarea nominala a obligatiunilor la care se adauga dobanda acumulata. In prezent, la Bursa sunt listate opt emisiuni de obligatiuni municipale si o emisiune de obligatiuni corporatiste.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni a fost de 22,6 miliarde de lei. Cele mai importante societati cotate au inregistrat scaderi ale preturilor de tranzactionare, dar unii brokeri sunt optimisti in ceea ce priveste perioada urmatoare. “Ma astep ca preturile actiunilor sa creasca. Rezultatele financiare ale companiilor indica acest lucru”, comenteaza Grigore Chis, director de tranzactionare la SIVM Broker.
Actiunile Petrom au fost vineri cele mai tranzactionate de pe piata cu o valoare a operatiunilor de 7,2 miliarde de lei. Tendinta de scadere a cotatiei inceputa joi a continuat, astfel ca dupa ce pretul actiunilor companiei petroliere a coborat pana la 1.230 lei/actiune, ultima tranzactie s-a realizat la 1.250 lei/actiune, cu 1,6% mai putin fata de ziua anterioara.
Scaderea a continuat si in cazul celor doua banci. Actiunile Bancii Transilvania au mai pierdut inca 1,5% si au ajuns la inchidere la 3.300 lei/actiune. Valaorea tranzactiilor Bancii Romane pentru Dezvoltare a scazut sub un miliard de lei, iar cotatia de inchidere,  de 17.400 lei/actiune a fost cu 0,6% mai mica fata de cea de joi.
Desi actiunile societatilor de investitii financiare nu au crescut in urma cu doua saptamani odata cu tendinta ascendenta de la Bursa, scaderea de ieri a influentat negativ cotatiile acestora. Scaderea medie in randul actiunilor SIF a fost de 1,4%, mai mare fata de scaderea medie de pe piata, 0,8%. Patru dintre SIF-uri au coborat cu 50 de lei, in timp ce SIF Muntenia ramas la pretul de joi, 2.550 lei/actiune.
Actiunile producatorului de ambalaje MJ Maillis au evoluat si vineri, la fel ca in ultimele trei luni in jurul pretului de 13.000 lei/actiune. Aceasta a fost si cotatie de inchidere, cu 0,8% mai mica decat joi. Valaorea operatiunilor cu actiuni Maillis a fost de 111 milioane de lei.
Printre putinele societati care au evoluat in ultimele zile invers fata de tendinta de la Bursa au fost si cele ale Santierului Naval Orsova. Actiunile companiei au urcat pana la cel mai mare pret de dupa trecerea detei de referinta pentru acordarea dividendelor: 27.500 lei/actiune, dar valoarea tranzactiilor cu actiunie companiei ramas in continuare redusa.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei de servicii pentru agricultura Comcereal Alexandria au fost vineri cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ, cu o valoare a operatiunilor de 3,6 miliarde de lei. Pachetele transferate reprezinta 1,7% din capitalul societatii. Pretul actiunilor a variat intre 13.500 si 15.000 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu aproape 10%.
SIF Oltenia a fost in ultimii ani principalul cumparator de actiuni Comcereal de pe piata. Societatea de investitii financiare ajunsese la finalul anului trecut la o detinere de 22,5% fata de 5% la inceputul anului 2001. Cel mai important actionar al societatii este fondul Broadhurst cu 67% din actiuni.
Actiunile fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov au fluctuat intre 15.000 si 18.000 lei/actiune, iar cotatia medie a coborat cu 2%. Valoarea operatiunilor cu titlurile societatii a fost de 146 milioane de lei. Napolact Cluj a urcat cu 0,8% fata de cotatia de joi. Tranzactiile cu actiunile acesteia, in valoare de 56 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 36.500 si 37.000 lei/actiune.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei, cu o valoare a operatiunilor de 211 milioane de lei. Cotatiile au fluctuat intre 1.200 si 1.230 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu 1,6%.
Constructorul de aeronave IAR Brasov a inregistrat o crestere de 7,3% a cotatiei medii fata de valoarea anterioara. Transferurile cu actiunile societatii s-au realizat la preturi cuprinse intre 7.800 si 8.000 lei/actiune.
Actiunile companiei de asigurari Astra Bucuresti, listate la categoria de baza au inregistrat un singur transfer in valoare de 116 milioane de lei. Pretul la care s-a operat tranzactia, de 37.000 lei/actiune,  a fost cu 5,7% mai mare fata de valoarea anterioara. Astra este controlata de societatea Nova Trade, care detine 75% din actiuni, in timp ce patru din SIF-uri controleaza cate 5,7%.
Producatorul de bere Brau Union a consemnat o valoare extrem de redusa a tranzactiilor. Cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la 35.000 lei/actiune, iar cotatia medie a ramas la valoarea din ziua anterioara. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO