Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile urca fondurile mutuale

09.06.2008, 19:42 10

Industria fondurilor mutuale a incheiat luna mai cu o crestere de 5,7% a activelor nete pana la 906 mil. lei (250 mil. euro), peste cresterea de 4,5% din luna aprilie, gratie fondurilor de obligatiuni, care au inregistrat intrari nete de 28 mil. lei.
Activele nete ale fondurilor de obligatiuni au crescut cu 29,4%, in luna mai pana la 122 mil. lei (33,8 mil. euro), avansul consemnat in primele cinci luni ale anului fiind de 66,7%. Pe de alta parte, fondurile de actiuni care in luna mai a anului trecut atrageau de la investitori aproape 55 mil. lei (16 mil. euro) au strans doar 300.000 de lei luna trecuta, din cauza neincrederii investitorilor.
La sfarsitul lunii mai, cele mai performante fonduri au fost Stabilo, fond de obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management, cu o performanta anuala de 11,6%, si Orizont, fond de obligatiuni administrat de Certinvest, cu un plus anual de 8,6%, potrivit raportului lunar realizat de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cei doi performeri nu au ramas indiferenti insa la randamentele ridicate ale dobanzilor bancare, astfel ca au plasat proportii importante din active in depozite. Orizont a investit 27% din activele de
5,3 mil. lei in depozite bancare, in timp ce fondul de obligatiuni Stabilo a investit 50% din activele de 10,7 mil. lei in depozite si 42% in obligatiuni, arata raportul AAF. BCR Clasic, administrat de BCR Asset Management, a inregistrat un plus anual al unitatii de 6,5%, in timp ce Vanguard Protector, fond de obligatiuni gestionat de Vanguard Asset Management, a crescut cu 5,9% in ultimele 12 luni. Fondurile Fortuna Gold si Tezaur au adus investitorilor un randament anual 5,7% fiecare.
Toate fondurile de actiuni au incheiat luna mai cu randamente anuale negative. Mai mult, doar doua fonduri de actiuni au reusit sa bata indicele BET-C, care a raportat un scadere de 8,26% in ultimele 12 luni. In timp ce indicele BET, care a scazut cu 11,3% in intervalul ultimelor 12 luni, a fost intrecut doar de patru fonduri de actiuni.
Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, a inregistrat o depreciere a unitatii de 1,9%, cea mai mica din industria fondurilor de actiuni, in timp ce BT Index, administrat de BT Asset Management, a marcat un randament pe ultimele 12 luni negativ de 6,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO