Burse - Fonduri mutuale

Oferta de obligaţiuni a UniCredit a strâns 550 de milioane de lei

Oferta de obligaţiuni a UniCredit a strâns 550 de...

Autor: Adrian Cojocar

23.06.2013, 21:48 326

UniCredit Ţiriac Bank, una dintre cele mai mari bănci locale, a strâns 550 mil. lei de la investitori în oferta de obligaţiuni pe care a derulat-o săptămâna trecută pe bursă, cu 10% peste suma pe care banca o viza, de 500 mil. lei.

Cumpărătorii vor primi însă toate titlurile subscrise întrucât banca putea suplimenta emisiunea până la nivelul de 700 mil. lei.

Obligaţiunile au o maturitate de cinci ani şi oferă un randament de 6,35% pe an plătit semestrial.

WikiZF: Profilul companiei

„Intenţionăm să revenim cu noi emisiuni în piaţă în următorii ani, în funcţie de oportunităţile care vor apărea. Ne propunem să continuăm să ne extindem activitatea în România, pe baza diversificării surselor de finanţare, axându-ne atât pe fonduri atrase local, cât şi internaţional, precum şi pe resurse furnizate de grupul UniCredit“, a declarat Răsvan Radu, director general al UniCredit Ţiriac Bank.

Banca a oferit investitorilor un spread (bonus - n. red.) de 1,18% peste dobânda la titlurile de stat pe cinci ani din momentul începerii ofertei, care se ridica atunci la 5,17%. Între timp, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, randamentele la titlurile de stat au urcat rapid, astfel că la ultima licitaţie derulată de stat pentru titluri cu scandenţă la şapte ani randamentul s-a majorat într-o lună de la 5,03% la 5,75%, motiv pentru care ofertele băncilor au fost respinse.

Emisiunea de obligaţiuni a UniCredit Ţiriac Bank este cea mai mare ofertă de acest gen derulată până în prezent pe bursa de la Bucureşti şi a fost subscrisă de peste 30 de investitori instituţionali locali şi străini, printre care se numără instituţii precum BERD şi IFC. Operaţiunea a fost intermediată de Broker Cluj.

Vânzarea de obligaţiuni face parte din strategia băncii de diversificare a surselor de finanţare, în contextul în care băncile locale încearcă să-şi reducă dependenţa de băncile-mamă. UniCredit Ţiriac Bank a avut anul trecut un profit net de 177 mil. lei (40 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO