Burse - Fonduri mutuale

Oglinda economiei: 2,3 milioane de români nu au contribuit la pensia privată obligatorie în iunie

Mihai Coca-Cozma,  vicepreşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat: Cei 2,3 milioane care nu contribuie provin din rândurile celor care nu mai au un loc de muncă sau ale celor care nu au carte de muncă şi lucrează fie la negru, fie în baza unor contracte temporare de muncă. Foto Silviu Matei

Mihai Coca-Cozma, vicepreşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat: Cei 2,3 milioane care nu contribuie provin din rândurile celor care nu mai au un loc de muncă sau ale celor care nu au carte de muncă şi lucrează fie la negru, fie în baza unor contracte temporare de muncă. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

28.07.2013, 21:50 2177

Aproape 2,3 milioane de români, dintre cei 5,9 milioane care au conturi de pensii private obligatorii (pilon II), nu au avut niciun leu virat în aceste conturi în luna iunie, fie pentru că nu au niciun loc de muncă, fie pentru că lucrează fără carte de muncă.

„Piaţa fondurilor de pensii este o oglindă foarte bună a ceea ce se în­tâm­plă în economie. Cei 2,3 milioane de români care nu contribuie provin din rândurile celor care nu mai au un loc de muncă sau ale celor care nu au carte de muncă şi lucrează fie la negru, fie în baza unor contracte temporare de mun­că“, a spus Mihai Coca-Cozma, vicepreşedintele Asociaţiei Pensiilor Ad­minis­trate Privat şi directorul general al Alico Pensii.

Din acest an, contribuţia obligatorie pentru pensia privată obligatorie a urcat la 4% din venitul angajatului. La un salariu brut pe economie de 2.231 lei, contribuţia lunară la fondul de pensii este de circa 90 de lei. În iunie, suma totală intrată în conturile fondurilor de pensii obligatorii a fost de 268,5 mil. lei.

La nivel naţional, numărul şomerilor a fost de 438.110 la sfârşitul lunii iunie, echivalentul unei rate de 4,96% a şomajului.  

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO