Burse - Fonduri mutuale

Oltchim amână repornirea petrochimiei Arpechim pentru finele lunii iulie

22.06.2010, 23:05 58

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT)spune că repornirea secţiei de petrochimie de la Piteşti a fostîntârziată din lipsa unor componente necesare în procesul dereparare a instalaţiilor din fabrică şi din această cauză procesular urma să aibă loc undeva la finele lunii iulie.

Întârzierea repornirii rafinăriei a cauzat Oltchim pierderi de52,8 mil. lei (12,5 mil. euro) numai în primul trimestru din acestan.

Anterior, reprezentanţii Oltchim spuneau că activitatea depetrochimie va fi reluată în luna aprilie, iar mai apoi amânatăpentru jumătatea acestei luni din cauza întârzierii în finanţarealucrărilor de reparaţii de pe platforma Arpechim.

În prezent, Oltchim a reuşit să atragă finanţare pentru acestelucrări după ce a reevaluat activele Arpechim la 89,5 mil. euro şipe care le achiziţionase anterior de la Petrom cu numai 12,9 mil.euro.

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim a explicatdiferenţa dintre preţul plătit de combinat pe respectivele activeşi valoarea rezultată din reevaluare prin faptul că odată cuînchiderea rafinăriei, Petrom trebuia să realizeze nişte lucrări dedezafectare pe care Oltchim le-a efectuat între timp şi a înlocuito parte din instalaţiile aferente activităţii de petrochimie.

"Petrom a scos la vânzare secţia de petrochimie la un preţiniţial de 128 milioane de euro cât a rezultat din evaluarea făcutăde ei şi pe parcursul negocierilor am ajuns la cifra de 12,9 mil.euro", a precizat Constantin Roibu, directorul general al OltchimRâmnicu Vâlcea.

El a mai spus că Oltchim are nevoie de circa 50 mil. euro pelună numai pentru a cumpăra materia primă necesară desfăşurăriiactivităţii de la Piteşti, bani pe care intenţionează să-i atragăprin credite contractate de la bănci.

Roibu crede că poate readuce petrochimia Piteşti pe profit, dupăce aceasta s-a aflat pe pierdere de câţiva ani înainte să fieînchisă de austriecii de la Petrom.

"La ce am găsit acolo, secţia de petrochimie a Arpechim nici nuavea cum să fie profitabilă. Numai cositul ierbii a costat douămilioane de euro în 2008", a precizat Roibu.

Nemţii de la PCC, principalul acţionar minoritar al Oltchim,sunt de părere că Oltchim nu poate reveni pe profit după pornireainstalaţiilor Arpechim pentru că nu s-a schimbat nimic între timp."Oltchim vrea să repornească aceleaşi instalaţii care i-au adusPetrom pierderi şi printr-un miracol gen Copperfield se aşteaptă săfacă profit", spune Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare aafacerilor grupului german PCC.

De cealaltă parte, Roibu a acuzat PCC că s-a folosit de listelecu clienţii Oltchim, cât timp grupul german a avut reprezentant înboardul de conducere al companiei, pentru a-i fura din clienţi şică nemţii au şi reuşit acest lucru. "După ce am scos datoriile AVASdin capitalurile companiei, datoriile au crescut foarte mult şi dincauză că PCC s-a opus includerii acestora la loc în capitaluri iarOltchim a fost retrogradată trei niveluri în grupa de risc, de laclasa C la clasa E, şi a trebuit să plătim dobânzi mai mari labănci", a spus Constantin Roibu.

Conducerea Oltchim spune că integrarea petrochimiei Arpechim înactivitate este singura soluţie pe care combinatul o are pentru asupravieţui, în condiţiile în care nu poate să importe cantităţilemari de materie primă de care are nevoie, aşa cum sugerau nemţii dela PCC.

"Uniunea Europeană interzice transportul de etilenă pe distanţemari şi când are loc aşa ceva, de obicei transportul este asistatde o armată întreagă şi eliberată populaţia din zonă pentru că suntsubstanţe periculoase", spune Roibu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO