Burse - Fonduri mutuale

Oltchim are nevoie de 250 mil. euro de la bănci

Autor: Adrian Ionut Cojocar

29.07.2011, 00:05 1015

Conducerea combinatului chimic OltchimRâmnicu Vâlcea (OLT) intenţionează să atragă finanţări în valoarede 150 mil. euro pentru capital de lucru, în condiţiile în careestima că odată cu funcţionarea integrată cu petrochimia Arpechimva avea nevoie numai pentru materii prime de circa 60 mil. eurolunar.

Oltchim a anunţat luna trecută că a repornito parte din instalaţiile de pe platforma Arpechim, care-i asigurăprincipala materie primă, şi a început să pompeze propilenă princonducta care leagă Arpechim de Oltchim pentru prima dată înultimele 20 de luni.

Oltchim a raportat în ultimii trei anipierderi anuale care s-au cifrat la peste 200 mil. lei din cauzaimposibilităţii de a se alimenta cu materie primă de la Arpechim şica urmare a funcţionat timp de circa doi ani la aproximativ 35% dincapacitate, potrivit declaraţiilor lui Constantin Roibu, careconduce de peste 20 de ani compania. Conducerea combinatului va maicere acţionarilor să aprobe contractarea unor alte împrumuturi învaloare de 100 de milioane de euro pentru finanţarea investiţiilordeja demarate, cât şi pentru alte investiţii care trebuie efectuateîn activitatea de petrochimie, dar şi pe platforma de la RâmnicuVâlcea.

Oltchim vrea totodată să închirieze cătreLinde Gas România un teren de aproximativ două hectare din incintacombinatului pe care furnizorul de gaze industriale ar urma săconstruiască o fabrică de oxigen azot care să alimenteze cu gazetehnice unitatea de petrochimie de la ArpechimPiteşti.

Acţionarul minoritar, nemţii de la PCC, caredeţin împreună cu fondul Carlson Ventures peste 31% din acţiuni, aupropus ca Oltchim să limiteze vânzările de produse prinintermediari la maxim 5% şi să înceteze vânzarea către firme dinparadisuri fiscale fără acordul acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO