Burse - Fonduri mutuale

Oltchim cere 122 mil. euro de la minoritari in majorare

01.05.2008, 20:05 29

Conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a convocat pentru finele lunii iulie adunare generala, in vederea majorarii capitalului companiei cu suma de 954,7 mil. lei (261,5 mil. euro).
Operatiunea se va realiza prin conversia in actiuni a datoriilor detinute de AVAS la companie, in valoare de 508,5 mil. lei (139,3 mil. euro), actionarii minoritari avand dreptul sa-si pastreze participatia prin subscrierea de actiuni la valoarea nominala de 0,1 lei/titlu. Pentru acest lucru, actionarii minoritari va trebui sa vina cu aporturi in numerar in valoare de 446,3 mil. lei (122,2 mil. euro).
Actionarii minoritari care nu vor dori sa participe la majorare isi vor putea vinde drepturile de preferinta pe Bursa. De asemenea, Oltchim intentioneaza sa scoata la vanzare prin oferta publica actiunile ramase nesubscrise in cadrul majorarii de capital, pretul de oferta urmand sa fie stabilit de conducerea companiei.
Este a doua tentativa de majorare a capitalului Oltchim cu valoarea creantelor detinute de AVAS, dupa ce la finele anului trecut conducerea companiei a fost de acord sa intarzie procesul la cererea principalului actionar minoritar, grupul german PCC. Reprezentantii acestuia au dorit atunci o reevaluare a creantelor AVAS de catre un auditor de prim rang, respectiv a fost aleasa firma de audit Price-Waterhouse Coopers, costurile cu aceasta operatiune urmand sa fie acoperite de PCC.
"Valoarea majorarii este aceeasi cu cea ceruta in decembrie pentru ca raportul Price a confirmat suma creantelor AVAS. La inceputul acestei luni vom instiinta si Comisia Europeana cu privire la modificarea legii privind privatizarea Oltchim. Am stabilit un termen mai lung pentru intrunirea actionarilor pentru ca acestia sa aiba timp sa consulte raportul si alte documente si in cazul in care Comisia doreste anumite clarificari", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.
Reprezentantii grupului PCC au cerut la ultima adunare un al doilea raport de evaluare a datoriilor AVAS, cerere care a fost respinsa de AVAS.
Acestia au mai solicitat reprezentantilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) elaborarea unui raport detaliat cu privire la activitatea institutiei aflata la conducerea companiei in perioada 2002 - 2007.
Potrivit reprezentantilor PCC, grupul german intentioneaza sa participe la majorare pentru mentinerea participatiei de 12,87% pe care o detine in prezent in companie, pentru acest lucru trebuind sa subscrie actiuni Oltchim in valoare de 122,8 milioane de lei (33,7 milioane de euro).
PCC si unii actionari minoritari se afla in conflict cu AVAS, pe tema conversiei datoriilor in actiuni, criticand de asemenea si strategia de dezvoltare a companiei, pe care o considera nerealista.
Oltchim a programat pana in anul 2012 investitii de un miliard de euro, program ce include si investitiile aferente activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti, dupa o eventuala preluare a acesteia.
Grupul PCC si-a exprimat recent interesul pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Oltchim de la AVAS, care controleaza in acest moment 53,2% din actiuni, de combinatul chimic mai fiind interesata si compania petroliera SOCAR din Azerbaidjan.
Oltchim inregistra la finele anului trecut datorii totale in valoare de 1,62 mld. lei (440 mil. euro), din care platile restante se cifrau la 535,7 mil. lei (145 mil. euro).
Compania a continuat sa inregistreze pierderi si in primul trimestru din acest an, cu un rezultat negativ de circa 1 mil. euro, dupa ce a incheiat anul trecut cu o pierdere de 95,9 mil. lei (28,7 mil. euro). Pentru acest an, Oltchim si-a programat un profit brut de 9,3 mil. lei (2,6 mil. euro).La ultimul pret de ieri, de 0,8 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se ridica la 71 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO