Burse - Fonduri mutuale

Oltchim cere ajutorul CNVM în războiul cu PCC

Oltchim cere ajutorul CNVM în războiul cu PCC

Autor: Adrian Cojocar

14.02.2011, 23:35 28

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) atrimis la finele săptămânii trecute o sesizare către ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare (CMVM) prin care cere arbitruluipieţei de capital să investigheze şi să ia măsuri considerând cădeclaraţiile de presă ale acţionarului minoritar PCC manipulează"agresiv" investitorii şi acţionarii companiei.

"Reprezentanţii autorităţii (CNVM - n.red.) nu au avut încă oreacţie deşi atacul continuu al PCC SE, atât la adresa Oltchim, câtşi a managementului companiei nu face decât să transmită o stare denervozitate în piaţă, să manipuleze investitorii şi, nu în cele dinurmă, să reducă artificial valoarea companiei. Declaraţiile depresă alarmiste făcute de acest acţionar minoritar al Oltchim au caunic scop scăderea valorii companiei. PCC SE şi-a manifestat de maimulte ori interesul pentru preluarea Oltchim şi este evident că îlva avantaja o valoare cât mai mică a societăţii", spunreprezentanţii Oltchim.

De trei ani de când grupul PCC a intrat în acţionariatul Oltchimprin achiziţia unui pachet de aproape 12,9% din acţiuni, nemţiis-au aflat tot timpul în conflict cu echipa de conducere acompaniei, în speţă cu Constantin Roibu, care se află la conducerede peste două decenii.

"Din perspectiva abuzului de piaţă, declaraţiile PCC, caacţionar ce nu deţine informaţii privilegiate, nu pot ficonsiderate manipulare de piaţă, dar fac apel la transparenţă şiîmbunătăţirea managementului, inclusiv prin restructurare pentru areduce riscurile", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentant PCC înRomânia.

Declaraţiile Oltchim privind manipularea investitorilor de cătrePCC survin la puţin timp după ce reprezentanţii PCC au acuzatconducerea societăţii că a indus în eroare investitorii prinproiecţiile pozitive făcute la finele anului trecut în care sepreciza că Oltchim a revenit pe profit în lunile septembrie şioctombrie, iar rezultatele pozitive vor continua în noiembrie şidecembrie, însă compania a raportat pierderi în ultimele trei luniale anului, care s-au cifrat la 36,2 milioane de lei.

Oltchim a raportat în 2010 pentru al patrulea an consecutivpierderi, care s-au cifrat la 214,4 milioane de lei (50,9 milioanede euro), uşor mai ridicate faţă de anul precedent.

Constantin Roibu a fost amendat recent de CNVM din cauza unordeclaraţii legate de intenţia BCR de a intra în acţionariatulOltchim.

Disputa vine pe fondul reluării procesului de privatizare aOltchim, în urma negocierilor Guvernului cu FMI. PCC şi-a declaratîn repetate rânduri interesul pentru preluarea Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO