Burse - Fonduri mutuale

Oltchim se privatizeaza in 2008 cu petrochimia din Arpechim si active ale Salrom

28.09.2007, 18:52 24

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, urmeaza sa fie scos la privatizare anul viitor, dupa ce va prelua partea de petrochimie a rafinariei Arpechim, aflata in portofoliul Petrom, dar si cateva active de la Salrom, Societatea Nationala a Sarii.
"Oltchim va fi scos la privatizare anul viitor dupa ce va deveni o companie integrata vertical prin preluarea unor active de la Salrom si a segmentului de petrochimie de la Arpechim Pitesti. Combinatul va fi mult mai atractiv pentru investitori astfel structurat", a declarat Zsuzsa Bereschi, consiliera a vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare si administrare a societatilor, Laszlo Gyerko. AVAS detine 95,74% din capitalul Oltchim.
Ideea de a prelua segmentul de petrochimie din cadrul rafinariei Arpechim Pitesti este un proiect care se discuta de multa vreme intre reprezentantii Petrom si cei ai Oltchim. Singurul pas concret care a fost facut pana acum si care ar putea duce la finalizarea acestei tranzactii este infiintarea in luna iunie a firmei Petrochemical Arges, care a preluat activitatile de petrochimie de la rafinaria Arpechim.
Potrivit reprezentantilor Petrom, noua companie urmeaza sa fie vanduta fie catre Olchim, fie catre un alt investitor care poate veni cu o oferta mai buna. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, negocierile intre reprezentantii Oltchim si cei ai Petrom urmau sa inceapa pe 5 septembrie.
Reprezentantii Oltchim au declarat atunci ca in cazul in care vor ajunge la un acord cu Petrom privind preluarea Petrochemicals Arges, vor investi 100 mil. euro pentru marirea capacitatii de productie a acesteia, precum si pentru retehnologizarea instalatiilor. Fondurile pentru aceasta investitie urmau sa fie asigurati prin imprumuturi.
Totodata, Oltchim intentioneaza sa participe, in consortiu cu firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, la privatizarea Salrom, de care s-a aratat interesata si firma austriaca Salinen.
Oltchim a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 mil. lei (285,2 mil. euro), mai mari cu 8,5% fata de intervalul analizat din anul precedent, si un profit net in crestere cu 32%, la 9,61 mil. lei (2,88 mil. euro).
Combinatul estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 527 de milioane de euro, in crestere cu 7,3%, indicatorul urmand sa urce la 651 de milioane de euro in 2008 si la 745 de milioane de euro in 2009. Compania a programat, pentru perioada 2006-2010, investitii de circa 240 de milioane de euro, fondurile vizand in special modernizarea tehnologiilor de productie.
Oltchim este unul dintre cei mai mari datornici dintre companiile listate la Bursa. Compania cumula la finele lunii iunie datorii totale de 1,13 mld. lei (354 mil. euro). Peste jumatate din aceasta suma reprezinta creditele angajate de companie.
Capitalizarea companiei a ajuns ieri la 1,049 miliarde de euro, actiunile combinatului inchizand sedinta de tranzactionare la un pret de 1 leu pe titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO