Burse - Fonduri mutuale

Panica a trecut, Bura si-a revenit

11.02.2005, 00:00 16

Dupa doua zile de scaderi cu brokeri nervosi si investitori panicati Bursa revenit ieri rapid la cotatiile de la inceputul saptamanii, unele dintre actiuni atingand chiar maxime istorice. Indicele BET al principalelor companii cotate a urcat cu 5,4%, iar BET-C, indicele care urmareste evolutia tuturor companiilor de pe piata a castigat peste 6%.
Brokerii spun ca evolutia de ieri a pietei reprezinta de fapt continuarea tendintei de la finalul sedintei de miercuri cand piata a inceput sa isi revina in urma precizarilor venite de la Ministerul de Finante cu privire la modalitatea de aplicare a impozitului pe castigurile de pe Bursa.
"Scaderea din zile anterioare a fost cauzata in principal de investitorii care se temeau ca noua cota de impozitare le va diminua castigurile acumulate cu 9% si s-au grabit sa isi marcheze profiturile. De pe piata au disparut rapid si ordinele de cumparare pentru ca multi sperau sa poata cumpara chiar mai ieftin. Cand investitorii si-au dat seama ca de fapt scaderea din ultimele zile au inceput sa cumpere puternic, uitand-se unde era piata la inceputul saptamanii," spune  Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prima Transaction.
Cele  mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, care au inregistrat si una dintre cele mai importante cresteri de pret. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost de 174 miliarde de lei (4,7 milioane de euro), cotatia de inchidere fiind cu 9,7% mai mare fata de cea de miercuri. Actiunile bancii au incheiat ziua la 12.400 lei/actiune.
Petromidia a inregistrat operatiuni in valoare de 50 miliarde de lei, dar cresterea cotatiei fata de ziua precedenta a fost de sub 3%. Dupa ce a urcat pana la 1.140 lei/actiune, actiunile Petromidia au incheiat ziua la 1.080 lei/actiune. Petrom a urcat in schimb cu 5,8%, cotatia inregistrata la inchidere fiind de 4.180 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Petrom a fost de doar 17 miliarde de lei (0,46 milioane de euro).
Lichiditatea actiunilor SSIF Broker a continuat sa scada, valoarea operatiunilor de ieri fiind de 29,5 miliarde de lei. Cotatia actiunilor societatii de intermediere bursiera a avut o evolutie oscilanta, incheiiind ziua la 41.000 lei/actiune, cu o crestere de 2,5% fata de sedinta precedenta.
Valoarea tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ a depasit cu putin nivelul de 40 miliarde de lei. Toti cei trei indici au inregistrat aprecieri fata de ziua anterioara, cea mai semnificativa fiind cea a RAQ-I, al companiilor e la Categoria I, care a urcat cu aproape 4%. Cele mai tranzactionate actiuni de cele operatorului portuar Socep Constanta, cu operatiuni in valoare de 4,4 miliarde de lei si o crestere de 3,4% a cotatiei medii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO