Burse - Fonduri mutuale

Paolo Bassetti, Tenaris: Din importatori de otel din Rusia am ajuns exportatori

Paolo Bassetti, Tenaris: Din importatori de otel din Rusia am ajuns exportatori

Paolo Bassetti, vicepresedintele executiv al grupului international Tenaris: In acest moment, otelaria de la Calarasi produce circa 95% din otelul necesar fabricii din Zalau si exporta catre alte alte fabrici pe care le detinem in Europa. Sunt foarte multumit de faptul ca din importatori de otel din Rusia am ajuns acum exportatori.

04.09.2006, 21:18 501

Vicepresedintele executiv al grupului international Tenaris, care a realizat anul trecut afaceri de circa 150 de milioane de euro in Romania, spune ca piata tevilor va continua sa creasca in urmatorii ani, sustinuta de cererea ridicata din sectorul petrolier.
"Ma astept in continuare la un an foarte bun, avand in vedere ca piata pe care activam este legata de un sector care merge foarte bine, cel energetic. In acest moment mergem la capacitate maxima in toate unitatile de productie din centrul si estul Europei", a declarat Paolo Bassetti.
Producatorul de tevi Tenaris Silcotub din Zalau, aflat in portofoliul grupului Tenaris, cel mai mare producator de tevi la nivel mondial, a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 92,7 milioane de euro (270 de milioane de lei), cu 25% mai mare comparativ cu vanzarile din perioada similara a anului trecut. Profitul net al companiei a crescut de 2,4 ori, atingand un nivel de 8,9 milioane de euro (31,6 milioane de lei). Tenaris mai detine in Romania fostul combinat Donasid Calarasi.
"Cresterea puternica din ultimii ani este legata, in primul rand, de piata energiei. Cresterea pretului titeiului a determinat o intensificare a operatiunilor de foraj si o crestere a numarului de puturi, iar companiile petroliere au inceput sa ceara tevi mai multe si mai sofisticate", a explicat Bassetti.
"Petrom, de exemplu, ne cere acum tevi foarte sofisticate, care rezista la coroziune, adica produse cu valoare adaugata mare", a precizat el.
Din acest motiv, Tenaris s-a concentrat in special asupra cresterii nivelului tehnologic al fabricii de la Zalau, in vederea producerii unor tevi tot mai sofisticate. Cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata mare este unul din principalele motive ale cresterii spectaculoase a profitului companiei.
"Activitatea Silcotub este intrerupta in acest moment pentru realizarea unor investitii care vor creste capacitatea de tratare termica a tevilor cu 60%. Aceste investitii nu vor conduce la o crestere a cantitatii de tevi produse, dar vor determina cresterea productiei de tevi cu valoare adaugata mare", spune Bassetti.
Investitiile tehnologice pe care Silcotub le va realiza pana la finele acestui an se ridica la 29 de milioane de dolari (circa 23 de milioane de euro).
Exceptand cresterea nivelului tehnologic al fabricii de la Zalau, Tenaris a rezolvat si problema aprovizionarii cu materie prima a acesteia, prin achizitia si retehnologizarea otelariei de la Calarasi (fostul combinat Donasid). Potrivit lui Bassetti, Tenaris Silcotub Calarasi a produs in primul semestru 140.000 de tone de otel, fata de circa 10.000 de tone anul trecut. Pana la finele anului, se estimeaza ca otelaria va mai produce inca 190.000 de tone, ceea ce ar urca productia totala pe 2006 la 330.000 de tone.
"In acest moment, otelaria de la Calarasi produce circa 95% din otelul necesar fabricii din Zalau si exporta catre alte fabrici pe care le detinem in Europa. Sunt foarte multumit de faptul ca din importatori de otel din Rusia am ajuns acum exportatori", spune Bassetti.
Capacitatea maxima a otelariei de la Calarasi este de 700.000 de tone pe an, insa productia este limitata in prezent la circa 400.000 de tone din cauza reglementarilor UE. In cativa ani, Tenaris Silcotub ar putea produce la capacitate maxima, ajutata si de constructia la Calarasi a unei fabrici de oxigen de catre grupul italian Siad, investitie estimata la 25 de milioane de euro.
"Pentru a produce otel de calitate, sunt necesare instalatii bune, energie si oxigen. Energia electrica este mai competitiva decat in vestul Europei, iar constructia fabricii Siad ne va asigura oxigenul necesar. Am fost foarte norocosi sa cumparam Donasid inainte sa ne confruntam cu o criza a otelului. Acum privim foarte relaxati catre urmatorii 5-6 ani", spune Bassetti.
Tenaris a preluat Donasid Calarasi in mai 2005, in cadrul unei tranzactii in valoare de circa 37 de milioane de euro, si a investit pana acum circa 35 de milioane de dolari (28 de milioane de euro) pentru inceperea productiei de tagla rotunda (materia prima utilizata la producerea tevilor) si pentru alinierea la normele de mediu.
Pe viitor, Tenaris are in vedere crearea unei structuri unitare care sa cuprinda cele doua companii de la Calarasi si Zalau, cu un sediu unic si o singura conducere executiva. In acest scop, Tenaris isi propune sa preia "controlul absolut" asupra Silcotub, care este listata in prezent pe Bursa.
"Vrem sa avem o singura companie, cu un singur centru de operatiuni. Din acest motiv, am cumparat in ultimele luni actiuni Silcotub de pe Bursa si vom continua sa cumparam pentru a capata controlul absolut asupra companiei", a declarat Bassetti.
Tenaris a cumparat in mai pachetul de 9,7% din actiuni detinut de SIF Banat-Crisana la Silcotub, platind 7,1 milioane de euro, continuand sa cumpere apoi actiuni din piata. In prezent, Tenaris controleaza peste 95% din actiunile Silcotub, ceea ce-i da dreptul sa delisteze compania.
La Bursa, titlurile Silcotub se tranzactioneaza in jurul pretului de 25,7 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 67,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO