Burse - Fonduri mutuale

Pariurile de la Sibiu pe deprecierea leului au urcat la 10 mil. euro

Pariurile de la Sibiu pe deprecierea leului au urcat la 10 mil. euro
15.01.2009, 18:10 23

Cresterea puternica a cursului leu/euro a redirectionat de la inceputul anului circa 40 mil. lei (9,4 mil. euro) catre derivatele avand ca activ suport cursul de schimb tranzactionate pe Bursa din Sibiu (Sibex).

Investitorii de pe Bursa din Sibiu anticipau inca de la sfarsitul anului trecut o crestere a cursului leu/euro, iar in decembrie euro era cotat la peste 4,2 lei pentru scadenta martie 2009. Aprecierea a fost insa mult mai rapida, iar cursul valutar raportat de BNR a reusit la un moment dat chiar sa depaseasca pretul previzionat de speculatori pentru scadenta martie de la Sibex.
Volatilitatea ridicata de pe piata valutara a determinat intensificarea speculatiilor pe curs la Sibiu. Daca pana acum vedetele pietei au fost instrumentele derivate cu activul suport SIF Oltenia (DESIF5) sau SIF Moldova (DESIF2), in primele opt sedinte de tranzactionare din acest an lichiditatea inregistrata de perechea ron - euro a crescut de la o zi la alta.
Marti, contractele pe valuta au reusit pentru prima data in istoria pietei derivatelor de la Sibiu sa depaseasca derivatele pe SIF5 din punctul de vedere al contractelor incheiate intr-o singura sedinta. Chiar daca dupa aceasta sedinta derivatele pe SIF Oltenia au revenit in fruntea clasamentului pe numarul de contracte incheiate, lichiditatea atrasa de perechea ron - euro a reusit sa depaseasca cu mult rulajele realizate de instrumentele pe cele doua SIF-uri.
Cele mai mari tranzactii s-au realizat pe scadenta martie, aceasta atragand un rulaj de 25 mil. de lei (5,9 mil. euro), urmate de tranzactiile pe scadenta decembrie, cu o lichiditate de aproape 7,1 mil. lei (1,6 mil. euro).
Celelalte doua scadente, iunie si septembrie, au inregistrat o lichiditate totala de 7,2 mil. lei (1,7 mil. euro). In comparatie, contractele DESIF5 au atras pe scadenta martie un rulaj de 10,9 mil. lei (2,5 mil. euro), in vreme ce cele DESIF2 au inregistrat o lichiditate de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro) pe aceeasi scadenta.
Chiar daca in ultimele doua sedinte cursul monedei nationale s-a intarit usor fata de euro, interesul investitorilor a continuat sa ramana ridicat la Sibiu, pretul contractelor avansand pana la un nivel maxim de 4,32 lei pentru scadenta martie.
Pentru celelalte scadente, investitorii au vazut un nivel al cursului valutar de pana la 4,415 lei pe euro pentru scadenta iunie, 4,519 pentru scadenta septembrie, in vreme ce scadenta decembrie aduce cotatiile cele mai mari, de pana la 4,64 lei pe euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO