Burse - Fonduri mutuale

Pe Bursa mai sunt doar 23 de firme de peste 100 mil. euro

Pe Bursa mai sunt doar 23 de firme de peste 100 mil. euro

Pentru detalii vezi documentul atasat

29.04.2008, 19:32 51

La jumatatea lui iulie 2007 pe Bursa erau 50 de companii cu capitalizare mai mare de 100 mil. euro, din care 23 erau de pe RASDAQ. In prezent, doar 23 de companii listate mai depasesc acest prag, din care doar 8 mai sunt de pe RASDAQ.
Companii precum Condmag Brasov (COMI) si Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut pana la 80% din valoare, cazand spre sfarsitul clasamentului. Scaderi puternice, de peste 70%, au mai inregistrat compania farmaceutica Zentiva Bucuresti (SCD) si compania de foraj Dafora Medias (DAFR).
"Nu cred ca se poate vorbi de o clasa anume de actiuni din cele de la cota bursei care au inregistrat deprecieri mai mari sau mai mici, pentru ca trendul de scadere a cuprins majoritatea actiunilor listate. Scaderile peste medie au fost generate de situatii conjuncturale, cum ar fi evolutii mai putin favorabile privind rezultatele financiare. Astfel, in cazul anumitor companii corectiile au fost amplificate de o dinamica mai slaba a businessului acestora in ultimul trimestru din 2007. Aici putem lua cateva exemple precum Impact, TMK Artrom, a carui activitate a fost afectata de fluctuatiile cursului de schimb, sau Turbomecanica", spune Andreea Ciobanu, responsabil departament de analiza in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Un caz aparte este combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care si-a redus valoarea de peste 10 ori, de la 1,1 mld. euro la circa 80 mil. euro, in urma anularii unei majorari de capital din 2003.
"La Oltchim clar actioneaza investitori speculativi, pentru ca cu problemele pe care le au nu cred ca cineva ar fi interesat de companie. Probabil, la Zentiva scaderea a fost cauzata si de faptul ca putinele actiuni care sunt disponibile la tranzactionare sunt jucate de investitori mici", considera Adrian Anghel de la Confident Invest.
Companiile metalurgice detinute pe Bursa de grupul siderurgic TMK, respectiv TMK Resita si TMK Artrom, s-au aflat in topul scaderilor din aceasta perioada, actiunile acestora depreciindu-se de 2,1 ori si respectiv 1,6 ori in cazul Artrom.
"Companiile siderurgice au avut indicatori financiari foarte ridicati si asteptarile investitorilor au fost de asemenea mari, iar atunci cand s-a schimbat situatia radical, au inregistrat deprecieri importante", este de parere Danciu.
Scaderi puternice au inregistrat si companiile din grupul Mittal, respectiv Mittal Steel Roman si Siderurgica Hunedoara. Desi de pe Bursa s-au evaporat peste 13,6 mld. euro din valoarea companiilor, unii analisti sunt de parere ca teoretic acestea sunt cotate la un pret corect, dat fiind ca investitorii la nivel international percep altfel riscul asociat investitiilor.
"Teoretic, bursa trebuie sa evalueze companiile la valoarea reala si in prezent si atunci pe maxime. Ce s-a schimbat insa este aversiunea investitorilor fata de risc, care au inclus o prima de risc mai mare. In momentul de fata se presupune ca exista o incertitudine pe piata, iar aceasta sa continue, ceea ce nu cred ca este justificat", este de parere Andrei Anghel.
Alti analisti cred ca valoarea corecta a companiilor era mai apropiata pe maximele de anul trecut decat in prezent.
"Cred ca acum suntem mai departe de valoarea reala a companiilor decat in vara, avand in vedere contextul macroeconomic, care tinde sa se autoechilibreze. Indicatorii macro se vor stabiliza si vor intra in normal, astfel incat riscul asociat se va reduce, iar investitorii straini ar putea fi din nou atrasi de piata noastra", considera Adrian Danciu.
In ciuda scaderilor din ultimele luni, au existat si companii care si-au majorat valoarea, cum ar fi producatorul de soda Uzinele Sodice Govora, care si-a majorat capitalizarea de la 13 la 52 mil. euro in urma unei majorari de capital derulate anul trecut.

TITL: Corectiile bursiere au impins fondurile mutuale spre RASDAQ

Actiunile de pe RASDAQ au inlocuit treptat titlurile societatilor de investitii financiare si blue-chips-urile in portofoliul fondurilor deschise de investitii anul trecut, administratorii fiind in cautare de randamente ridicate departe de corectiile agresive ale Bursei de Valori.

Roxana Pricop
Fondul de actiuni Omninvest, detinatorul pozitiei secunde in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale in 2007, a facut o schimbare radicala in portofoliu incepand din al doilea semestru al anului trecut, investind puternic in companii listate pe RASDAQ.
Administrat de societatea SIRA, Omninvest a investit preponderent pe RASDAQ din cel de-al doilea semestru al anului trecut, diminuandu-si puternic detinerile pe SIF-uri si actiuni lichide de pe Bursa.
La sfarsitul anul trecut, cele mai importante detineri ale fondului erau titlurile societatii de brokeraj Broker Cluj cu 8,8% din activele de 11,3 mil. lei ale fondului, cele ale Prospectiuni cu 8,7% din active, Artrom si Artego cu cate 5,5%, respectiv 5% din active, potrivit raportului anual de administrare.
"Am parasit SIF-urile si blue-chips-urile anul trecut. Portofoliul fondului de actiuni s-a schimbat dramatic in cel de-al doilea semestru, pentru ca am estimat corectii de amploare pe piata de capital. Astfel ca am investit in companii cu rata mare de crestere listate pe RASDAQ", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA.
Omninvest raporta la finalul anului trecut un nivel al investitiilor in SIF-uri de 1,4% din active. Fondul de actiuni administrat de SIRA a investit 1,4% din active in titlurile fondului de actiuni Star Next, administrat de Star Asset Management. In 2007, Omninvest a marcat un randament de 24,8%, al doilea din industrie.
"Am investit in alt fond de actiuni pentru a obtine diversificare si pentru marcarea de randament. In acest fel, am putut obtine indirect o expunere mai ridicata pe SIF-uri prin intermediul fondului Star Next", a explicat Olteanu de la SIRA.
Al doilea fond de investitii din portofoliul SIRA, fondul diversificat FCEx, a mizat tot pe RASDAQ anul trecut, SIF-urile detinand ponderi reduse in activele de 9,4 milioane lei ale fondului. FCEx a raportat anul trecut un randament de 8,5%.
Cele mai importante detineri ale fondului sunt titlurile Prospectiuni cu 4,8% din active, si actiunile companiilor petroliere de pe Bursa: Rompetrol Well Services si Rompetrol Rafinare care au atras 4,7%, respectiv 4,2% din activele FCEx. La randul sau, FCEx a investit 2,5% din active in fondul diversificat Star Focus, administrat de Star AM, potrivit raportului anual de administrare.
"Vom continua sa investim pe RASDAQ. In functie de evolutia pietei, vom reveni pe SIF-uri si blue-chisp-uri, dar este destul de greu de estimat cand va avea loc acest lucru", a spus directorul executiv al SIRA.
Fondul de actiuni Star Next a raportat la sfarsitul anului trecut un portofoliu alcatuit de 86 de actiuni cotate, actiunile de pe RASDAQ fiind cele mai numeroase.
Cele mai importante detineri fiind titlurile societatilor de investitii financiare care au atras 24,4% din activele de 9 milioane de lei ale fondului. Anul trecut, Star Next a inregistrat o performanta anuala de 21,2%.
La sfarsitul anului trecut, activele de 6 milioane de lei ale Star Focus, fondul diversificat administrat de Star AM, erau investite in proportie de 28% in SIF-uri, pe primul loc situandu-se titlurile SIF Transilvania cu o pondere de 6,7% din active. Star Focus a adus anul trecut un randament de 12% investitorilor.
Fondul diversificat Fortuna Classic administrat de Target Asset Management a mizat anul trecut pe actiunile societatilor de investitii financiare, titlurile SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia cumuland aproape 17% din activele de 9,7 milioane de lei ale fondului, potrivit raportului anual de administrare.
Plasamente importante pe Bursa a fost facute si in actiunile producatorului de ingrasaminte Azomures, care au atras 3% din active, si in titluri Bancii Transilvania, care detin o pondere de 2,7% din active.
Principalele plasamente pe RASDAQ au fost actiunile Ecopack, cu 4% din active, si titlurile Avicola Buzau cu 2,5% din active.
La sfarsitul anului trecut, Fortuna Classic a marcat un randament anual de 14,4%.

Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA: Am parasit SIF-urile si blue-chips-urile anul trecut. Portofoliul fondului de actiuni s-a schimbat dramatic in cel de-al doilea semestru, pentru ca am estimat corectii de amploare pe piata de capital. Astfel ca am investit in companii cu rata mare de crestere listate pe RASDAQ.

TITL: CNVM ancheteaza rascumpararile SIF-urilor

Vlad Nicolaescu
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a cerut celor cinci societati de investitii financiare informatii privind actiunile SIF cumparate de societatile din portofoliu, afirma surse din piata de capital.
Ziarul Financiar a scris in urma cu cateva saptamani ca tranzactiile prin care societatile detinute de SIF-uri au cumparat actiuni ale acestora. Aceste tranzactii sunt considerate rascumparari de actiuni proprii, conform legii societatilor comerciale, iar SIF-urile nu au aprobarea actionarilor pentru astfel de operatiuni.
Contactati de ZF, reprezentantii CNVM nu au formulat un raspuns privind investigatia desfasurata.
Biofarm, unde SIF-urile au o pozitie de control, Turism Felix si Santierul Naval Orsova, controlate de SIF Transilvania, Oltenia Leasing si Voltalim Craiova, aflate in portofoliul SIF Oltenia au fost cumparatori importanti de actiuni SIF la finalul anului trecut, cand SIF-urile erau in apropierea maximelor istorice.
Valoarea de piata a actiunilor proprii cumparate indirect de SIF-uri se ridica la cel putin 7 milioane de euro, doar conform datelor facute publice de cumparatori, insa ar putea fi substantial mai mare.
Conform legii societatilor comerciale cumpararea de catre o societate de actiuni la societatea-mama este considerata dobandire de actiuni proprii de catre societatea-mama - in acest caz de catre SIF-uri.
Actiunile proprii au un regin special, in sensul ca acestea nu dau drept de vot si nici drept la dividende.
In plus, rascumpararea acestora trebuie aprobata de Adunarile Generale ale Actionarilor, ceea ce nu s-a intamplat.
In plus cumpararile de actiuni SIF nu a fost o idee inspirata de investitie, in conditiile in care SIF-urile au pierdut peste 35% de la inceputul anului.
Portofoliul de actiuni SIF a contibuit la scaderea drastica a preturilor companiilor care au achizitionat actiuni SIF: Biofarm a pierdut 60% anul acesta, Santierul Naval Orsova a pierdut circa 40%, iar Turism Felix a scazut cu peste 30%. Pierderile se vor reflecata la randul lor in valoarea activelor SIF-urilor.
Cel putin unele dintre societatile SIF-urilor, un exemplu fiind Biofarm, au decis sa nu participe la Adunarile Generale ale actionarilor de la finalul saptamanii trecute, desi doua dintre SIF-uri: Banat-Crisana si Moldova ar fi avut nevoie de voturi pentru majorarea capitalului social. Nu este clar totusi daca SIF-urile urmeaza sa plateasca dividende propriilor societati, in conditiile in care actiunile proprii nu dau dreptul la dividende, conform legislatiei.
SIF-urile au pierdut in ultimii doi ani, dupa finalizarea privatizarii BCR din atractivitatea pe care o aveau in randul investitorilor, aducand castiguri comparabile cu media pietei.
Lupta pentru pachete de actiuni s-ar putea intensifica inaintea Adunarilor Generale de anul viior in cadrul carora vor fi alese conducerile SIF-urilor pentru un mandat de patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO