Burse - Fonduri mutuale

Perspectiva dividendelor nu a adus optimismul la Bursa

23.01.2003, 00:00 31

Actiunile SIF Moldova, prima societate de investitii financiare care a anuntat desfaturarea Adunarii Generale Actionarilor pentru distribuirea dividendelor, au fost reintroduse ieri la tranzactionare. Asa cum era de asteptat, valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a crescut semnificativ fata de media zilelor anterioare. Pretul nu a crescut insa fata de cel anterior, consemand la finalul zilei o pierdere de 1,7%.
Actiunile societatii de investitii financiare au deschis sedinta la un pret superioe celui de referinta, dar s-au inscris pe o tendinta descendenta detorita vanzarilor masive. Pe piata a existat un ordin de vanzare pentru 700.000 de actiuni ale SIF Moldova, fapt ce arata ca unii din marii jucatori pe actiunile SIF au asteptat momentul anuntarii dividendelor pentru a vinde pachetele detinute. "Printre vanzatori s-au numatar si cei care au trecut prim momente de infarct in noiembrie si decembrie, cand actiunile societatilor de investitii financiare au avut o scadere abrupta," comenta ieri un broker. Valoarea tanzactiilor cu actiunile SIF Moldova a fost ieri de 11 miliarde de lei, iar pretul ultimei tranzactii a fost de 2.850 lei/actiune.
Celelalte patru societati de investitii financiare au avut, la randul lor o tendinta de scadere a cotatiilor, cu exceptia SIF Transilvania, care a urcat cu 1,6%, pana la 3.150 lei/actiune. SIF Oltenia si SIF Muntenia au pierdut 3,4%, ajungand la inchidere la 2.850 lei/actiune.
Actiunile Bancii Transilvania au avut din nou o zi linistita, cu fluctuatii mici de pret. Cotatiile au variat intre 3.500 si 3.600 lai/actiune, iar ultimul transfer s-a perfectat la 3.550 lei/actiune. Lichifitatea actiunilor bancii a fost buna fata de lichiditatea celorlalte actiuni de pe piata, tranzactiile de ieri insumand 4,4 miliarde de lei. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au continuat pe o tendita utor descendenta, asa cum au evolat in ultimele zile. Titulurile bancii au deschis sedinta de tranzactionare la pretul de 29.800 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa ajunga pana la 29.500 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu titlurile BRD a fost de 1,4 miliarde de lei.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a luat aprobat deciziile Comitetului Bursei de a retrage de la tranzactionare de pe la Cota Bursei actiunile producatoruluioi de materiale de constructii Hitrom Vaslui si cele ale fabricantului de produse textile Dorobantul Ploiesti. Retragarea de la Cota a actiunilor Hitrom este motivata de faptul ca societatea se afla in procedura de lafiment, iar actiunile acesteia vr fi listate  pe piata titlurilor necotate, unde vor fi, in continuare suspendate de la tranzactionare. Decizia de retregere de la Cota a actiunilor Dorobantul a fost luata in urma unei cereri a companiei. Actsiunile acesteia vor fi tranzactionate pe piata titlurilor necotate de la Bursa. Diferenta dintre actiunile companiilor cotate si ale celor necotate sunt ca primel sunt obligate la o mai mare transparenta a activitatii. In plus, tranzactiile cu actiunile cotate se pot derula in limita unor preturi stabilite fata de peretul de inchidere din ziua anterioara.
Pretul actiunilor producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti a urcat in sedinta de ieri al pietei RASDAQ cu peste 9%, pe fondul unei lichiditati moderate. Tranzactiile cu actiuni Ana Imep, in valoare de 130 milioane de lei s-au derulat la preturi cuprinse intre 2.300 si 2.400 lei/actiune.
Societatea are un capital social de 240 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei, iar actiunile sale sunt tranzactionate la categoria I a pietei RASDAQ. Principalul actionar este societatea Ana Grup, a omului de afaceri George Copos.
Actiunile societatii de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au urcat ieri pana la un maxim de 43.000 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o crestere de 7% fata de pretul mediu anterior. Valoarea operatiunilor cu titlurile Alprom a fost de doar 50 milioane de lei.
La categoria de baza, actiunile producatorului de ulei Argus Constanta nu au mai ajuns ieri pana la 350.000 lei/actiune. Pretul maxim al zilei a fost de 345.000 lei/actiune, in timp ce cotatia medie a scazut nesemnificativ fata de ziua anterioara. Actiunile Argus au fost din nou cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a tranzactiilor de peste 5 miliarde de lei.
In ultimele sedinte brokerii au remarcat o crestere a lichiditatii actiunilor producatorului de produse lactate Napolact Cluj si cele ale fabricantului de produse din sticla Stirom Bucuresti. Actiunile Napolact au inregistart ieri tranzactii in valoare de 357 milioane de lei. Pretul a fluctuat intre 33.500 si 34.500, la fel ca in sedinta anterioara. Actiunile Stirom au cunoscut o noua crestere semnifcativa a pretului mediu fata de cotatia anterioara. Cotatiile au urcat pana la 40.000 lei/actiune, iar pretul mediu a fost cu 9,5% mai mare fata de valoarea din ziua precenta.
Actiunile companiei de comert exterior Uzinexportimport au fost transferate la preturi cuprine intre 7.500 si 7.800 lei/actiune. Pretul mediu a inregistrat o crestere de aprope 4% fata de valoarea anterioara. Valoara tranzactiilor cu actiuni Uzinexportimport a fost de 130 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO