Burse - Fonduri mutuale

Petrobras, compania energetică fanion a Braziliei, sângerează pe bursă după acuzaţiile de corupţie şi la adresa noului preşedinte al ţării

Petrobras, compania energetică fanion a Braziliei,...

Autor: Dan Grigore Ivan

01.06.2017, 00:03 182

Valoarea de piaţă a Petrobras, compania petrolieră controlată în proporţie de aproximativ 50% de guvernul Braziliei, cea mai mare economie a Americii de Sud, a scăzut cu 16,75% de pe 17 mai, data în care s-a declanşat un scandal ce îl are în centru pe noul preşedinte brazilian Michel Temer, şi până în prezent.

Referinţa bursei din Sao Paolo, indicele IBOVESPA, a scăzut de la începutul scandalului cu 7%, în ultimul an înregistrând un avans de 30%. Capitalizarea bursieră a Petrobras a ajuns la 55 miliarde dolari. Valoarea maximă atinsă de Petrobras a fost în mai 2008, atunci când compania era evaluată de piaţă la 126 miliarde dolari.

Recesiunea în care s-a afundat Brazilia, scăderea barilului de petrol şi mai multe scandaluri de corupţie, unul dintre ele a condus şi la demiterea Dilmei Rousseff în data de 31 august 2016, aflată până atunci la al doilea mandat, după ce fusese aleasă în cea mai importantă funcţie în stat cu cinci ani în urmă, au lovit puternic Petrobras, iar din 2013 nu a mai înregistrat profit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO