Burse - Fonduri mutuale

Petrolul ieftin a întors acţiunile Petrom la cotaţia din 2012

Petrolul ieftin a întors acţiunile Petrom la cotaţia...

Autor: Roxana Pricop

16.12.2014, 00:05 682
Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare producător de ţiţei şi gaz din sud-estul Europei, au scăzut cu 17% în acest an până la o cotaţie de 0,388 lei/titlu, prag similar celui la care se tranzacţionau acţiunile în anul 2012. Pe bursa de la Viena, acţiunile grupului austriac OMV, care controlează 51% din capitalul Petrom, s-au prăbuşit cu 40% până la cotaţia de 20,6 euro/titlu.

Spre comparaţie, indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, are un plus de 2,8% de la începutul anului, în timp ce indicele bursei austriece ATX are un minus de 17%. Acţiunile Petrom au o pondere de 17% în indicele BET, a doua ca mărime după cea a acţiunilor Fondului Proprietatea.

Investitorii în acţiunile Petrom şi-au mai putut recupera din scăderea acţiunilor dacă au încasat dividendele plătite de companie din profitul record de un miliard de euro făcut în 2013, care au adus un randament de 6,7%.

Evoluţia acţiunilor Petrom a fost trasă în jos de prăbuşirea preţului la barilul de petrol în acest an până la 62 dolari/barilul pentru petrolul Brent, folosit ca referinţă pe piaţa europeană, şi de rezultatele financiare în scădere. Cotaţia petrolului este mai mică cu 41% faţă de începutul anului.

În cazul OMV Petrom, segmentul de explorare şi producţie generează o treime din vânzări şi peste 90% din EBIT (profitul înainte de dobânzi şi impozite). După primele nouă luni din an, vânzările OMV Petrom au scăzut cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% şi a ajuns la 2,4 miliarde de lei.

Scăderea de 17% a acţiunilor Petrom în acest an a şters 4,5 miliarde de lei din valoarea de piaţă a companiei, care a ajuns în prezent la o capitalizare de 22 miliarde de lei.

În acest an, o presiune suplimentară pe acţiunile Petrom a provenit din informaţiile neoficiale care au circulat în piaţă că Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% din capital, ar fi angajat două bănci de investiţii să îi găsească cumpărători pentru o parte din acţiunile la Petrom. Cu toate acestea, acţiunile Petrom au atins un maxim de 0,49 lei/titlu pe 29 august, referinţă la care valoarea de piaţă a companiei era de 27,7 miliarde de lei.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24