Burse - Fonduri mutuale

Petrolul si energia, cele mai valoroase in portofoliul FP

Petrolul si energia, cele mai valoroase in portofoliul FP

Click pentru imaginea intreaga

28.09.2008, 18:45 33

 

Cele mai valoroase participatii din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) sunt pachetul de 20% din actiunile Petrom, evaluat de analistii KBC Securities la aproape 8 mld. lei (2,17 mld. euro), si pachetul similar detinut la principalul producator de energie, Hidroelectrica, a carui valoare a fost stabilita la 3,8 mld. lei (1,03 mld. euro).
Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca, este evaluata la 39,6 mld. lei (10,76 mld. euro), cu 40% peste valoarea luata in calcul in activul Fondului Proprietatea si de doua ori mai mare fata de capitalizarea bursiera a Petrom calculata pe baza ultimului pret de tranzactionare din sedinta de vineri. Potrivit analistilor KBC, pretul corect al actiunilor Petrom este de 0,7 lei, valoare calculata prin actualizarea fluxurilor viitoare de numerar, fata de o cotatie de 0,349 lei/actiune in ultima sedinta.
In cazul Hidroelectrica, valoarea luata in calcul este de 19 mld. lei (2,72 mld. euro), evaluarea fiind realizata prin adunarea valorii activelor companiei (SOTP). Celelalte companii din sectorul productiei de energie electrica au fost evaluate prin metode similare, rezultand valori de 5,94 mld. lei in cazul Nuclearelectrica si 5,14 mld. lei pentru complexul energetic Turceni. Fondul Proprietatea detine circa 15% din actiunile Nuclearelectrica si pretinde un pachet de 20%, iar participatiile la cele trei complexuri energetice sunt de 25%.
O alta companie valoroasa din portofoliul fondului este producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, evaluat la 10,2 mld. lei (2,77 mld. euro), pe baza unui scenariu care ia in calcul scaderea productiei interne de gaze naturale si cresterea preturilor in vederea alinierii la cele din Uniunea Europeana. Fondul Proprietatea detine 15% din Romgaz.
Transportatorul de energie electrica Transelectrica este evaluat de analistii KBC la 2,42 mld. lei (657 de mil. euro), cu 81% peste pretul din piata de vineri, in timp ce transportatorul de gaze naturale Transgaz este evaluat pe baza capitalizarii bursiere.
Aeroportul Henri Coanda, cea mai importanta companie din sectorul transporturilor aflata in portofoliul FP, valoreaza, potrivit KBC, 1,86 mld. lei (505 mil. euro). Compania, care opereaza principalul aeroport al tarii, ar putea fi urmatoarea companie de stat listata la Bursa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO