Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, printre putinele perdante

12.05.2004, 00:00 18

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost ieri singurele dintre actiunile lichide ale Bursei care au consemnat o evolutie negativa a pretului de tranzactionare. Toti cei trei indici ai Bursei au incheiat ziua in crestere, apropiindu-se si mai mult de maximele istorice de luna tracuta.
Actiunile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni de 17,1 miliarde lei.  Cotatia Petromidia a inregistrat o scadere de 2,1%, pretul de inchidere fiind de 690 lei/actiune. Se pare ca o data cu depasirea  pragului de 700 lei/actiune, vanzatorii au inceput sa devina mai activi pe piata, iar cei care au cumparat acsiun i Petrimidia la preturi mult mai mici la inxceputul lunii trecute continua sa isi marcheze profiturile. De la listatea la Bursa, tranzactiile cu actiunile Petromidia au reprezentat aproape un sfert din capitalul companiei. Petromidia a deschis sedinta de ieri la 710 lei/actiune, acesta fiind si pretul maxim al zilei. Imediat dupa deschidere, actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 10 lei, titlurile intrand in general pe un trend descendent pe parcursul zilei. Pretul minim de 680 lei/actiune a fost atins in a doua parte a zilei. In ultimele zile, SIF Transilvania a mai vandut din actiunile detinute in cadrul Petromidia, ajungand sa detina in prezent o participatie de 7,52%.
Actiunile Petrom Bucuresti, cealalta companiei petroliera listata la Bursa, au castigat inca 3%. Actiunile acestaia au atins la inchidere 2.390 lei/actiune, o valoare doar cu 10 lei mai redusa decat maximul istoric la care aceste titluri au fost tranzactionate. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,7 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania au stagnat pentru a doua zi consecutiv la valoarea de 5.600 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind in crestere comparativ cu sedinta precedenta. Pe parcursul zilei au fost inregistrate trei ordine mai mari a cate 10.000 actiuni, toate perfectate la pretul de 5.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost de 15,4 miliarde lei. Tiltulile BRD au inregistrat ieri o crestere de 1,5% fata de luni si au incheiat ziua la 22.800 lei/actiune. Brokerii spun insa ca in cazul actiunior BRD nu se poate vorbi inca de o inversare a tendintei de scadere inregistrata in ultimele doua luni.
Une din cele mai mari crestere de pe piata a apartinut producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures care a trecut din nou peste nivelul de 3.000 lei/actiune. Cotatia Azomures a incheiat ziua la 3.020 lei/actiune, in crestere cu 6% fata de ziua anterioara.
Actiunile constructorului de vile Impact Bucuresti, care au iesit in ultimele saptamani din prim-planul tranzactiilor de la Bursa au inregisstrat si ieri o valoare a tranzactiilor relativ redusa, 1,2 miliarde de lei. Actiunile Impact, care au inregistrat de mai multe sedinte o tendinta de stationare au urcat ieri doar cu 0,2% pana la 4.800 lei/actiune.



Vega recupereaza sin scaderi
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au continuat sa recupereze pierderile importante din ultima perioada, sedinta de ieri consemnand o apreciere medie de 3,6% pentru actiunile companiei.
Catalin Ciocan
In ultimele cinci sedinte de tranzactioanre, actiunile Vega au castigat 18,7%. Cotatia a atins ieri o valoare maxima de 670 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 10 lei mai mic. Pretul minim de 650 de lei atins ieri este mai mare decat pretul maxim din sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor s-a mentinut la un nivel redus, operatiunile insumand doar 342 milioane lei. Scaderile din ultima perioada inregistarte de actiunile companiei s-au datorat atat vanzarii unor pachete de actiuni detinute la Petromidia, cat si raportarii de pierderi pe anul trecut. Actiunile Vega au incheiat anul trecut cu o pierdere de 252, 7 miliarde lei. In 2003, compania a realizat o cifra de afaceri de 2900,5 miliarde lei, in scadere cu 33% fata de valoarea precedenta.
Cele mai tranzactionate actiuni de de pe piata au apartinut producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui, cu operatiuni in valoare de 683 milioane lei. Pretul la care actiunile societatii au fost tranzactioante a oscilat intre 28.000 lei si 28.500 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea minima. Cotatia medie a inregistrat o scadere de 0,42%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta a facut obiectul a 22 tranzactii, valoarea totala a acestora fiin de 681 milioane lei. Cotatia medie a urcat cu 0,71%, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 21.000 lei/actiune.
La categoria I, cel mai mare rulaj l-a realizat producatorul de motoare electrice Ana - Imep Pitesti. Cotatia Imep a oscilat intre 3.300 lei si 3.400 lei/actiune, cursul mediu fiind de 3.321 lei/actiune. La nivelul pretului mediu, titlurile Imep au pierdut 0,95%.
 Ieri a fost raportata si incheierea mai multor oferte publice de preluare, valoarea totala a acestora depasind 7,8 miliarde lei. Un pachet reprezentand 42,4% din actiunile produactorului de motoare Iame Grup Sfantu Gheorghe a fost cumparat de societatea Carpathian Motors KFT care a oferit un pret de 15.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 75.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 5,7 miliarde lei.  Inainte de aceasta tranzactie SIF Oltenia era cel mai important actionar al Iame Grup cu o participatie de 40,9%.
O alta oferta publica a implicat actiunile societatii Lujerul Bucuresti, un pachet de 0,2% fiind transferat la pretul de 63.100 lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune. Ofertantii au fost companiile Overseas Group si Dobrogea Grup. Valoarea acestei tranzactii a depasit doua miliarde de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO