Burse - Fonduri mutuale

Piata de optiuni cauta inca investitori

30.01.2007, 19:11 28

Piata de optiuni de la Bursa de la Sibiu este una inca foarte restransa, numarul contractelor cu optiuni tranzactionate anul trecut desi in crestere de peste trei ori comparativ cu anul precedent, a reprezentat mai putin de 0,9% din cele aproximativ 4,2 mil. contracte realizate cu contracte futures in 2006.
Motivul principal invocat de analistii de pe piata este faptul ca investitorii nu cunosc aceste instrumente si beneficiile pe care le pot aduce.
Optiunea este un contract de vanzare-cumparare intre doua parti, care da dreptul, dar nu si obligatia, cumparatorului de a cumpara sau vinde un anumit activ la un pret prestabilit in schimbul unei prime.
Pe piata de la Sibiu se pot tranzactiona contracte cu optiuni avand ca suport actiuni, cursuri valutare, indici si rata dobanzii.
Optiunile permit in principal investitorilor fie sa-si maximizeze castigul in conditiile unei tinte de risc, fie sa-si limiteze riscul pentru realizarea unui anumit castig. "Cred ca dezvoltarea pietei contractelor de optiuni este in directa legatura cu gradul de cultura investitionala, care este foarte redus in Romania. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca optiunile sunt unele dintre cele mai complexe instrumente de pe piata de capital", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Tot el mai spune ca aceste instrumente sunt foarte utile in asemenea conjuncturi ale pietei, dar lichiditatea redusa ii impiedica pe investitori sa le foloseasca la anvergura pe care o doresc.
"Bursa de la Sibiu si Asociatia Brokerilor organizeaza cursuri de pregatire a investitorilor in vederea utilizarii instrumentelor derivate si strategiilor de management al portofoliilor. Este mai greu la inceput, dar interes din partea investitorilor exista", precizeaza Panait.
Pe piata de la Sibiu investitorii de talie medie pot sa aplice si strategii simple cu optiuni, spun analistii.
"Strategia de hedging se poate aplica foarte usor pe Bursa de la Sibiu. In acest moment se pot aplica si strategii simple de management al portofoliului prin protejare cu optiuni. In ceea ce priveste instrumentele mai complexe, piata nu este suficient de lichida pentru a permite utilizarea lor", spune el.
Nici comisioanele aplicate la tranzactionarea contractelor cu optiuni nu-i atrag pe investitori, acestea fiind superioare celor de tranzactionare cu contracte futures.
"Practic softul 'vede' achizitia/vanzarea optiunii ca o tranzactie distincta de exercitare. Iti retine un comision la tranzactionarea optiunii, daca o exerciti se transforma in contract futures si se percepe un alt comision, iar cand inchizi pozitia futures rezulta ca-ti mai ia un comision", a precizat Mirabela Coos, trader la Broker Cluj.
Aceste comisioane sunt percepute in primul rand de Bursa de la Sibiu si mai departe de casele de brokeraj in functie de modul cum sunt negociate cu clientii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO