Burse - Fonduri mutuale

Piata Rasdaq isi cauta perlele ingropate

03.04.2001, 00:00 15



In criza de timp, de idei si de bani, piata Rasdaq este in prezent in cautarea formulei ideale pentru reatragerea investitorilor. Dintre toate solutiile vehiculate pana acum, cea mai atractiva pentru brokeri pare cea a impartirii pietei pe trei nivele de tranzactionare care sa diferentieze companiile performante de celelalte.

Ana Imep Pitesti, Socep Constanta, Alprom Slatina, Brau Union Romania, sunt, dupa parerea brokerilor, o parte din putinele companii care ar trebui sa beneficieze de conditii de tranzactionare diferite fata de ceea ce exista acum pe Rasdaq.

"Socep si Ana Imep sunt, in acest moment, cele mai bune societati listate pe Rasdaq, atat din punct de vedere al lichiditatii actiunilor, ale caror preturi sunt acum peste valoarea nominala, cat si al evolutiei lor economice.

Companiile sunt pe profit de multi ani iar structura actionariatului le face atractive din punct de vedere al pietei", spune Radu Popescu, trader la BCR Securities.

Ana Imep, specializata in productia de motoare electrice, a obtinut in 2000 o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, din care 93% a reprezentat-o exportul, la o productie de 3,1 milioane motoare. Pentru anii urmatori compania, membra a grupului ANA din anul 1996, se asteapta la o crestere a a productiei la aproape 7 milioane de motoare, iar a cifrei de afaceri cu 60-70%.

Investitiile efectuate au totalizat, de la preluarea in decembrie 1996 de catre grupul Ana a 51% din actiuni, peste 11 milioane de dolari, iar in acest an vor fi de peste 5 milioane de dolari in asimilarea unor serii de motoare universale cu colector, a caror implementare tehnologica si trecere in productie va permite cresterea cifrei de afaceri a companiei cu 30-35%.

Productia fizica va evolua de la 3,1 milioane bucati in 2000 la 6,8-7 milioane bucati in urmatorii patru ani, urmand ca in urmatorii patru ani cifra noastra de afaceri sa creasca cu 60-70%, conform estimarilor companiei.

In prezent, felul in care evolueaza Ana Imep pe piata externa este, potrivit oficlilor, important, mai ales in Italia, unde compania detine 24% din piata de motoare pentru masini de spalat automate, 11% din cea de motoare pentru masini de uscat rufe si 11% din cea de motoare pentru hote de bucatarie.

Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat ieri o crestere la nivelul pretului mediu cu 6 % pana la 1.700 de lei. Aceste cresteri, care au fost insotite si de volume apreciabile de actiuni confirma trendul ascendent pe care se afla actiunile Socep de la jumatatea anului inceputul anului.

Cresterea este sustinuta si de faptul ca societatea a inregistrat profit in ultimii doi ani, avand si o pondere importanta a veniturilor din export.

Reluarea cresterii arata, totodata ca pretul actiunilor Socep s-a stabilizat dupa operatiunea de majorare a capitalului social cu distribuire de actiuni gratuite realizata la in primavara acestui an.

Socep a realizat anul trecut un profit net de 36,5 miliarde de lei, in crestere cu 62% fata de nivelul anului precedent. Cifra de afaceri a fost de 198 miliarde de lei, fata de 139 miliarde de lei in 1998.

Aceeasi dinamica s-a inregistrat si pentru veniturile din export care s-au situat la 170 miliarde de lei anul trecut (cu o pondere de 855 in cifra de afaceri), fata de 117 miliarde de lei in anul precedent.

Structura actionariatului indica de asemenea o situatie favorabila pentru actiunile Socep Constanta, niciunul dintre actionari neavand pachetul majoritar in societate.

Astfel, Romanian Reconstruction Capital detine 13,2% din actiunile Socep Constanta, Asociatia salariatilor - PAS Socep are o pondere de 40,04% in capitalul social, Broadhurst Investment Limited detine 6,8%, restul de 39,8% fiind in posesia unor actionari care au pachete mai mici de 5%.

Perspectiva dizolvarii PAS, dupa achitarea actiunilor catre FPS, ar putea creste posibilitatea unor viitoare preluari a acestei societati.

Interesante din punct de vedere al sectorului in care evolueaza si datorita rezultatelor financiare bune, Alprom Slatina si Brau Union Romania sunt depunctate de brokeri la capitolul lichiditate.

"O companie precum Brau Union este, intr-adevar, de top. Din punct de vedere al pietei, insa, societatile controlate de actionari majoritari inseamna, adesea, o lipsa de interes al micilor investitori", afirma Popescu.



Limite zilnice de pret si conditii drastice de listare

Indiferent de opiniile asupra companiilor ce trebuiesc impartite pe nivele de tranzactionare, solutia separarii pietei Rasdaq pe trei nivele este aprobata de majoritatea brokerilor.

"Consider ca impartirea societatilor listate pe Rasdaq in mai multe nivele de tranzactionare reprezinta una din cele mai importante masuri ce trebuie luate pentru relansarea acestei piete.

La un asemenea proiect se lucreaza de ani de zile, dar acesta nu a fost finalizat nici pana in prezent, din pacate. In schimb, se lanseaza idei si proiecte mult mai complicate si mai greu de pus in practica de tipul fuziunii Rasdaq cu BVB sau transformarii Rasdaq SRL in societate deschisa pe actiuni", a declarat Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.

El este de parere ca "daca proiectul de impartire a pietei pe nivele a durat ani de zile, o fuziune cu BVB ar dura probabil decenii, iar avantajele unei asemenea operatiuni sunt inca incerte".

Brokerii considera ca impartirea in trei sectoare de tranzactionare (unul cu blue-chips-uri ale pietei, al doilea cu societati interesante si al treilea continand restul societatilor listate) este foarte buna pentru piata Rasdaq.

"Operatorii si investitorii din piata vor avea astfel un instrument de departajare si clasificare a societatilor listate, in conditiile in care pana acum toate societatile se aflau pe acelasi palier, de la Petromidia la Agromec Sapoca si de la Romcim la Alimentara nr. 6 Constanta. Tocmai datorita situatiei prezente, multi investitori si-au reorientat strategia in principal catre societatile la Bursa", afirma Pasol.

"Consider ca este momentul pentru punerea in practica a unor masuri ca limitarea variatiilor zilnice ale pretului si cresterea exigentelor de raportare", afirma si Radu Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO