Burse - Fonduri mutuale

Pietele externe, mai ieftine pentru obligatiuni

30.03.2007, 20:37 13

Costurile de emisiune si listare a obligatiunilor pe piata din Romania sunt cu 50-60% mai ridicate decat pe pietele externe, potrivit lui Dan Bunea, vicepresedintele executiv al BCR.
"Costurile provin deopotriva de la brokeri, custozi, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti", a spus el.
Unul din motivele care stau la baza costurilor mai ridicate este si faptul ca pe pietele internationale emisiunile de obligatiuni sunt foarte utilizate, in timp ce in Romania piata obligatiunilor este una inca in formare. Pe langa acest fapt, legislatia reprezinta o alta piedica in calea emisiunii si listarii de obligatiuni.
"Procedurile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sunt foarte greoaie si complexe. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti mai poate sa imbunatateasca aceste proceduri. Speram ca pe viitor lucrurile sa se schimbe, iar timpii sa fie scurtati", a declarat Dan Bunea, cu prilejul listarii obligatiunilor BCR pe piata de la Bucuresti. Obligatiunile emise de banca, in valoare de 242 mil. lei (circa 68 mil. euro), au fost tranzactionate pentru prima data ieri pe Bursa. La finalul sedintei de ieri, nu fusese trazactionata nicio obligatiune.
Banca a anuntat ca se va implica activ in tranzactionarea obligatiunilor proprii, pentru a crea lichiditate pe piata.
In ciuda dificultatilor intampinate, reprezentantii BCR au tinut sa precizeze faptul ca vor mai urma si alte emisiuni de obligatiuni, atat in lei cat si in valuta, banca avand in desfasurare pentru urmatorii trei ani un program de imprumuturi pe termen lung. In cadrul acestuia vor fi folosite si alte instrumente cu diferite grade de risc, care sa contribuie la diversificarea pietei.
"Avem in vedere diferite instrumente precum obligatiunile cu cupon fix si variabil, certificatele de depozit pe termen lung si obligatiuni cu discount", spune Dan Bunea.
Obligatiunile BCR listate ieri sunt emise pe 3 ani si ofera o dobanda anuala de 7,25%. Potrivit lui Bunea, banca nu a emis obligatiunile pe o perioada mai lunga, pentru ca acestea sunt mai costisitoare cand maturitatea creste, avand in vedere ca pe piata noastra inca nu exista niste referinte privind nivelul dobanzilor pentru finantarile pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO