Burse - Fonduri mutuale

Piscan, EFG Eurobank: Putem vorbi de un nou trend de crestere

04.12.2007, 17:56 15

Bursa a inceput ultima luna din an pe crestere, iar brokerii sustin ca aprecierile din ultima saptamana sunt suficiente pentru a confirma intrarea pietei pe un trend crescator.
Ieri, in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a inregistrat o crestere de 1,4%, in timp ce BET a urcat cu 0,3%.
SIF-urile au fost cele mai tranzactionate actiuni din piata, ocupand primele cinci locuri in topul rulajelor de la Bursa.
Indicele BET-C, care urmareste toate companiile de pe piata principala a Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 0,7%.
"Piata s-a stabilizat si incearca sa-si revina. Putem sa sustinem acum ca este vorba de inceputul unui nou trend de crestere", considera Mihai Piscan, seful departamentului de retail al societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Brokerii spun ca evolutia pietei a fost influentata mai mult de modul in care au mers pietele internationale decat de datele interne macro, care au aratat o crestere economica peste asteptari. Pietele europene au avut ieri fluctuatii usoare in jurul nivelurilor de vineri.
Datele venite la finalul saptamanii trecute au aratat o crestere economica de 5,7% in trimestrul al treilea, iar analistii au apreciat ca in ciuda incertitudinilor din sistemul financiar international, economia va continua sa creasca sustinut, pentru ca are fundamente macro solide.
"Cresterea Bursei are legatura mai mult cu evolutiile de pe pietele externe, unde, cel putin pe moment, situatia pare sa se mai fi stabilizat. Daca datele macro sunt negative si situatia pe pietele internationale este rea, atunci Bursa de la noi ar scadea mai mult, dar daca datele macro sunt pozitive si "afara" pietele trec printr-o perioada slaba, asta nu ar insemna ca piata locala ar creste", spune Mihai Piscan.
El se asteapta ca piata sa inregistreze o apreciere substantiala incepand cu finalul acestui an.
"Ma astept ca finalul de an si inceputul anului viitor sa fie mai agitat in sens pozitiv in privinta cresterilor", a spus Piscan.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut ieri cu 0,48%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 1,72 milioane de euro (6 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de la Bursa. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri un rulaj de circa 7,17 milioane de euro (25,1 milioane de lei), reprezentand circa 12% din totalul tranzactiilor de la bursa, de 205,5 mil. lei (58,6 milioane de euro). BET-FI, indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a pretului SIF-urilor, a urcat cu 1,39%, pana la un nivel de 71.908 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat ieri la un pret de 2,11 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis prima sedinta a saptamanii la acelasi pret ca si cel de vineri, dupa ce a atins un maxim de tranzactionare de 0,835 lei/actiune. Managerii si membrii Consiliului de Administratie al bancii au cumparat in luna noiembrie actiuni in valoare totala de 230.000 de euro. Principalul cumparator a fost Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie, care a achizitionat saptamana trecuta 400.000 de actiuni de aproape 94.000 de euro. Aurelia Grigore, membru in Consiliul de Administratie, a investit 85.000 de euro saptamana trecuta in actiunile bancii, in vreme ce Nicolae Tarcea, director executiv al bancii, a cumparat si el actiuni de 42.000 de euro.

Actiunile Flamingo International (FLA) au inregistrat o crestere de 5,74%, fiind la doua apreciere consecutiva dupa cea de vineri, de 1,85%. Titlurile companiei au pierdut in jumatatea a doua a lunii trecute circa 14,5%. Retailerul de IT&C continua strategia de consolidare a retelei de magazine de mari dimensiuni operate sub brandul Flanco World, odata cu deschiderea celei de-a doua unitati sub acest concept la Targu-Mures. Valoarea investitiei se ridica la 1,5 milioane de euro, suprafata magazinului fiind de 1.600 de metri patrati. Compania a atins ieri un rulaj de doar 155.000 de lei, ultima tranzactie cu titlurile Flamingo International perfectandu-se la un pret de 0,35 lei/actiune.

Titlurile Vulcan Bucuresti (VULC) au pierdut 3,2%, dupa ce compania a raportat pierdere dupa primele noua luni ale anului. Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza Vulcan prin intermediul Grupului Energetic Tender, a recrutat o echipa de management austriaca pentru a-i conduce afacerile grupului. Conducerea producatorului de generatoare de aburi Vulcan crede ca prin noua echipa compania va avea o putere mai mare de penetrare pe pietele externe, astfel ca omul de afaceri este dispus sa investeasca 40 mil. euro pana in 2010 pentru modernizarea Vulcan. Ultima tranzactie cu titlurile Vulcan Bucuresti s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 4,55 lei/actiune.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au sarit ieri cu 8,21%, pe fondul unui rulaj de circa 87.000 de euro (304.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de actiunile Comnord Bucuresti (COSC), cu un rulaj de 0,55 mil. euro (1,93 mil. lei). Titlurile producatorului de lactate au pierdut luna trecuta circa 24,6%, scazand de la un pret de 0,835 lei/actiune la inceputul lui noiembrie la 0,67 lei/actiune vineri. Ultima tranzactie cu titlurile Albalact s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,725 lei/actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, s-a apreciat ieri cu 0,28.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO