Burse - Fonduri mutuale

Piscan, EFG: Pozitiile speculative s-au diminuat ieri

04.09.2008, 19:20 10

Cresterile spectaculoase din primele doua sedinte din saptamana nu au reusit sa se mentina si ieri, Bursa inregistrand prima scadere din luna septembrie.
Indicele societatilor de investitii financiare BET-FI, care a avansat in doar doua zile cu 13,3%, a pierdut ieri 2,7%. De altfel, indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a scazut la randul sau cu 0,66%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu circa 0,8%. "Ma asteptam la corectii, era normala o astfel de sedinta. Am avut ordine in piata si vom vedea zilele urmatoare daca piata va continua sa creasca sau nu. In orice caz, cred ca pozitiile speculative au iesit ieri, iar in cazul in care piata va mai scadea, o va face datorita factorilor externi", spune Mihai Piscan, broker la EFG.
Lichiditatea pietei a scazut in comparatie cu sedinta de marti pana la un nivel de 7 mil. euro (24,8 mil. lei) la nivelul intregii piete. Bursa a inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 6 mil. euro (21,4 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii totale de 0,9 mil. euro (3,4 mil. lei).
Cel mai mare rulaj de la Bursa a fost inregistrat ieri de titlurile Banca Transilvania (TLV), in valoare de 1,3 mil. euro (4,5 mil. lei). De altfel, actiunile bancii, impreuna cu titlurile Petrom (SNP), au fost singurele titluri importante din piata care au inregistrat cresteri, de circa 0,7%, respectiv de 1,4%. Cea mai importanta pierdere a fost atinsa de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de 3,5%. "Lichiditatea a fost buna ieri, peste media lunii trecute. Trebuie sa uitam de sedinta de marti, care a avut parte de o evolutie nemaiintalnita in acest an", spune Piscan.
Cea mai mare pierdere a fost atinsa ieri de titlurile Azumures (AZO), care au pierdut 4,7%, in vreme ce titlurile Amonil (AMO) s-au depreciat cu 4,2%. Corectiile celor doua societati au venit dupa ce, marti, Impact a inregistrat un avans de 6,9%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut in sedinta trecuta 1,8%, pe fondul unui rulaj de 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Corectia de ieri vine dupa ce titlurile societatii de investitii financiare au sarit in ultimele doua sedinte cu circa 11,3%, crescand de la un pret de 1,51 lei/actiune vineri, la un nivel de 1,68 lei/actiune marti. In sedinta trecuta, ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat s-a perfectat la un pret de 1,65 lei/actiune.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au scazut ieri cu 3,4%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii ridicandu-se la circa 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). Actiunile SIF-ului au avansat marti cu circa 6,6%, dupa ce au inceput saptamana cu un alt avans important, de aproape 4,4%. Titlurile societatii au cunoscut in ultimele sase sedinte un avans de circa 18,7%, crescand de la un pret de 1,5 lei/actiune la inceputul saptamanii trecute, la un nivel de 1,78 lei/actiune marti.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 1,6%, pe fondul unei lichiditati de 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei). Pierderea din sedinta trecuta a venit dupa ce titlurile societatii au avansat in primele doua zile din saptamana cu 14,1%, de la un pret de 0,815 lei/actiune la sfarsitul saptamanii trecute, la un nivel de 0,93 lei/actiune marti. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat ieri la un pret de 0,915 lei/actiune.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au corectat ieri cu 3,5%, pe fondul unui rulaj de circa 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). Titlurile societatii au crescut in primele doua sedinte cu 12,3%, avansand de la un nivel de 1,01 lei/actiune vineri, la 1,14 lei/actiune marti si recuperand pierderea inregistrata in august, de 6,9%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat ieri la un pret de 1,1 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri circa 3,2%, dupa ce ultimele patru sedinte acestea inregistrasera un avans puternic, de 18,75%. De altfel, cea mai mare apreciere a fost atinsa marti, atunci cand titlurile SIF Oltenia au crescut cu aproape 10,5%. Pierderea de ieri a venit pe fondul unei lichiditati de 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei), printre cele mai mari din piata. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 1,84 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels