Burse - Fonduri mutuale

Polonezii continuă în forţă privatizările prin bursă, după ce au luat încă 1,2 mld. $ de la PZU. Statul român nu ştie nici acum când vinde Petrom

Aleksander Grad, 49 de ani, ocupă funcţia de ministru al Trezoreriei din Polonia începând din noiembrie 2007. În această calitate, el a fost artizanul programului de privatizări prin bursă derulat de statul polonez în ultimii trei ani. În acest interval, Polonia a strâns peste 14 mld. dolari prin intermediul unor oferte publice derulate pe piaţa de capital, cele mai importante fiind cele ale asigurătorului PZU şi a producătorului de energie electrică PGE

Polonezii continuă în forţă privatizările prin bursă, după ce au luat încă 1,2 mld. $ de la PZU. Statul român nu ştie nici acum când vinde Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

12.06.2011, 23:49 319

Statul polonez a strâns încă 3,17 miliarde de zloţi (1,2miliarde de dolari) din vânzarea a încă 10% din acţiunile PZU, ceamai mare companie de asigurări din Polonia, tranzacţie încheiatăsăptămâna trecută pe bursa din Varşovia, potrivit unui anunţ alMinisterului Trezoreriei din Polonia.

Săptămâna aceasta, polonezii încep oferta publică iniţială (IPO)prin care îşi propun să vândă 33% din acţiunile JSW Group, cel maimare producător de cărbune superior din Polonia, care ar putea fiuna dintre cele mai importante tranzacţii din Europa din aceastăperioadă, potrivit lui Aleksander Grad, ministrul polonez alTrezoreriei, cel care este artizanul programului de privatizăriprin piaţa de capital derulat în ultimii ani de Polonia.

Chiar dacă au înregistrat şi eşecuri, ca în cazul listăriibăncii BGZ (în mai), la care statul polonez nu a găsit cumpărătoridecât pentru 12%, faţă de 37% din acţiuni, cât îşi propusese săvândă, şi a strâns doar 113 mil. dolari (faţă de 523 mil. dolariprogramaţi), asta nu i-a determinat însă pe oficialii polonezisă-şi schimbe strategia sau calendarul de privatizări prinbursă.

Statul polonez a strâns în ultimii trei ani (de la declanşareacrizei economiei, la mijlocul lui 2008, până în prezent) peste 14miliarde de dolari din vânzarea de acţiuni prin intermediul burseidin Varşovia. Peste 5,3 miliarde de dolari au fost obţinuţi doardin vânzarea unor participaţii în compania de asigurări PZU înultimul an şi jumătate.

Polonezii au avut trei oferte la PZU într-un an şijumătate

Statul polonez şi-a redus treptat participaţia în PZU, listândmai întâi un pachet în aprilie 2010, în urma unui IPO record de 2,7mld. dolari, după care a mai vândut un pachet, prin ofertăsecundară accelerată, în noiembrie 2010, pentru 1,4 mld. dolari.Ultima vânzare, încheiată vineri, a mai adus 1,2 mld. dolari înconturile statului polonez, oferta fiind suprasubscrisă ca şiprecedentele două.

Tranzacţia s-a realizat la un discount de sub 5% faţă de preţulla care acţiunile PZU se tranzacţionau anterior pe bursa dinVarşovia, dar a fost peste preţul din IPO din urmă cu un an.

49% din acţiuni au fost alocate investitorilor locali, în timpce 51% au revenit investitorilor străini, potrivit oficialilorpolonezi.

Polonia are o bază puternică de investitori locali, care asigurăcererea internă pentru ofertele derulate de stat. Fondurile depensii, fondurile mutuale şi companiile de asigurări sunt foarteputernice, însă interesul este ridicat şi din partea investitorilorde retail (persoane fizice).

Oferta publică iniţială a PZU din aprilie 2010 a determinatdeschiderea a peste 140.000 de conturi noi la bursa din Varşovia,majoritatea fiind de retail.

În comparaţie, pe bursa de la Bucureşti, numărul total deconturi este de circa 80.000, dintre care doar 4-5.000 suntactive.

Fără IPO-uri mari e greu de atras investitori pebursă

O explicaţie pentru asta este şi slaba implicare a statuluiromân pe piaţa de capital în ciuda promisiunilor din ultimii ani.Fără listarea unor companii mari, cunoscute este dificil ca bursasă atragă interesul unei mase mari de investitori locali.Romtelecom, CEC, Romgaz şi Hidroelectrica sunt doar câteva dintrenumele care au potenţialul de a atrage un număr mare de investitorinoi pe bursa de la Bucu­reşti.

În ultimii trei ani, însă, statul nu a mai derulat niciun IPO peBursă, iar vânzările unor pachete de 9,84% din Petrom sau 15% dinTransgaz, Transelectrica şi Romgaz întârzie. Deşi ar fi trebuit caoferta Petrom să se desfă­şoare până la sfârşitul lunii iulie,reprezentanţii Ministerului Economiei nu ştiu deocamdată când vaîncepe aceasta.

Amânarea ofertei Petrom va atrage automat şi amânarea celorlalteoferte (Transgaz, Transelectrica, Romgaz).

Polonezii au arătat cum poţi menţine controlulcompaniilor de stat şi cu 35%

Unul dintre motivele pentru care reprezentanţii statului ezităsă listeze companiile de stat, iar atunci când o fac preferă sălisteze pachete mici de acţiuni (10% din Transelectrica şiTransgaz), este că statul ar putea pierde controlul companiilor încazul în care un investitor mai mare va încerca să le preia.Totuşi, experienţa Poloniei a arătat că doar prin listarea unorpachete mari de acţiuni poate fi atras interesul marilor fonduri deinvestiţii şi se poate asigura o lichiditate suficient de mare aacţiunilor după listare. Tot Polonia a arătat cum poate firezolvată şi problema păstrării controlului companiilorlistate.

Înaintea vânzării ultimului pachet de 10% din PZU, MinisterulTrezoreriei mai deţinea 45,2% din companie. Cu o săptămână înaintede tranzacţie, însă, acţionarii companiei au aprobat limitareadrepturilor de vot la 10%, mişcare care va permite guvernuluipolonez să păstreze controlul şi după ce participaţia îi va scădeala 35%.

Statul polonez a aprobat o regulă similară şi la PKO, cea maimare bancă din Polonia, unde se pregăteşte să vândă o participaţiede peste 10% în septembrie. Pentru 10% din PKO, polonezii ar puteaîncasa peste 2 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO