Burse - Fonduri mutuale

Posibilitatea să vedem infuzii mari pe Bursă în următorii ani e mică

Autor: Stefan Musgociu

13.10.2010, 23:48 17

Bursa a crescut miercuri cu 0,68%, însă cei mai mulţiinvestitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel călichiditatea pieţei a fost limitată la 10,4 milioane lei, sumă cu otreime mai redusă decât rulajul de marţi.

Majoritatea acţiunilor au fost realizate încă de la deschiderela preţuri foarte apropiate de cotaţiile de marţi, puţinii jucătoriprezenţi în piaţă introducând ordine de tranzacţionare pentruvolume reduse.

"La o lichiditate de 2 - 3 mil. euro pe zi nu cred că ne putemaştepta să vedem prea repede alţi investitori străini în piaţă, iarbursa va avea cam aceeaşi evoluţie din ultimele luni. Sunt câţivastrăini şi acum, însă nu sunt speculatori, sunt tot cei vechi, careîşi mai rearanjează portofoliile. Probabilitatea să vedem o intrarea fondurilor mari în următorii 2-3 ani cred că este foarte mică.Cei care au venit înainte de criză au venit atraşi de IPO-uri, însăcei mari nu au venit nici atunci. Pentru managerul unui fond mareeste foarte greu să înţeleagă mecanismele arhaice ale pieţeinoastre. Ar trebui introduse conturile globale, tranzacţiile OTC,lucruri care pe afară sunt uzuale, însă la noi nu există", adeclarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

El crede că statul nu poate să ia măsuri pentru revitalizareapieţei de capital, în afară de listarea unor pachete de acţiuni lacompaniile energetice deja anunţate.

"Acum criza s-a mutat în curtea statului, piaţa de capital nutrebuie să stea la mila statului. Investitorii străini vor maireveni pe piaţă dacă sunt convinşi de nişte discounturi de preţ lalistări. În general, capitalul caută randament, iar cu cât risculeste mai mare, cu atât randamentul poate fi mai ridicat", a maispus Nilaş.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB,analizate de indicele BET, au fost operate la preţuri în creşteremedie cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic auplasat indicele BET-NG cu numai 0,13% peste referinţă. Variaţiiuşoare au înregistrat şi acţiunile celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a avansat cu0,92%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, carereflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate,inclusiv SIF-urile, a crescut cu 1,05%. Rulajul pieţei acţiunilor,de 10,4 mil. lei (2,4 mil. euro), sumă cu 33% mai redusă decâtvaloarea cumulată a transferurilor de 15,5 mil. lei (3,6 mil.euro).

Totodată, investitorii au tranzacţionat şi produse structurate,drepturi de preferinţă şi unităţi de fond în valoare cumulată de1,5 mil. lei (368.000 de euro), astfel că lichiditatea totală abursei a fost de 12 mil. lei (2,8 mil. euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV) s-auclasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de2,1 mil. lei, respectiv 2 mil. lei, şi au asigurat 40% dinlichiditatea pieţei principale. Cea mai recentă operaţiune cutitlurile societăţii de investiţii financiare a fost realizată la1,49 lei, preţ în creştere cu 0,68%, iar acţiunile băncii au urcatcu 3,03%, la 1,36 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu maximum 1,8%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la2,1%. Bursa din Croaţia a scăzut, însă nesemnificativ, cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO