Burse - Fonduri mutuale

Presedintele CNVM: Am semne de intrebare ca putem obliga pe cineva sa vanda (SIF-uri)

Presedintele CNVM: Am semne de intrebare ca putem obliga pe cineva sa vanda (SIF-uri)

Gabriela Anghelache este presedintele CNVM de cinci ani

27.06.2006, 19:27 35

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, (CNVM), Gabriela Anghelache, care ar putea sa nu mai ocupe aceasta functie incepand din octombrie, spune ca piata romaneasca de capital a devenit mai curata in ultimii ani, dar ca nu se bucura inca de sprijin suficient din partea autoritatilor publice, intr-un interviu acordat ZIARULUI FINANCIAR.
Mandatul sau a fost prelungit recent de catre Camerele reunite ale Parlamentului pana in luna octombrie a acestui an, la fel ca si cel al comisarului Ileana Agalopol. Parlamentul ar urma sa stabileasca atunci cine va ocupa cele doua mandate pentru urmatorii cinci ani.
Anghelache ar putea sa nu mai primeasca un nou mandat de presedinte. "Conform algoritmului politic, postul de presedinte al Comisiei revine unui reprezentant propus de PNL, iar eu pana acum am avut sprijin din partea PSD", spune Anglelache. Conform algoritmului politic unul din cele doua posturi de vicepresedinte al Comisiei revine PSD, insa acesta este ocupat de Dorina Mihailescu, numita anul trecut.
Este actualul presedinte al CNVM dispus sa accepte un post de membru simplu al Comisiei daca i se va propune? "Nu pot sa dau acum un raspuns ferm. Activitatea mea in cadrul Comisiei a presupus un efort enorm de mare, pe care pot sa il fac si in continuare. Nu am nici un orgoliu de a fi in continuare presedinte. Ce e important este sa continui ceea ce am inceput", spune Anghelache.
Aflata in stadiul de proiect anuntat public de CNVM, instructiunea in aplicarea legislatiei prin care se stabileste un prag maxim de detinere la SIF-uri de 1% produce deja controverse.
"Am semne de intrebare daca poti forta pe cineva sa vanda. Avem o lege si trebuie sa o aplicam, iar CNVM trebuie sa emita reglementari in aplicarea legii. Aceasta a fost cea mai buna solutie pe care am gasit-o dar vrem sa facem o dezbatere pentru ca nu vrem sa se intample ca in alte dati cand am revenit asupra unor reglementari emise pentru ca nu ne-am gandit suficient la anumite aspecte sau au aparut idei mai bune", spune Anghelache.
CNVM a modificat recent radical reglementarile emise in luna februarie in ceea ce priveste delistarile, dupa ce brokerii si investitorii de la Bursa au protestat vehement impotriva acestora. Reglementarile CNVM permiteau initial oricarei companii sa se delisteze printr-o hotarare a actionarilor, aceasta metoda de delistatare fiind ulterior restransa la companiile care au o lichiditate extrem de redusa a actiunilor pe piata. Ratiunea reglementarilor era de a permite companiilor care nu prezinta interes pentru investitori sa se delisteze de pe piata.
"Important pentru piata de capital este sa avem listate societati lichide, care sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene si care sa fie interesante pentru investitori", spune presedintele CNVM. "Eu raman la punctul de vedere ca nu societatea respectiva trebuie sa suporte costurile delistarii, ci actionarul care detine pozitia de control", afirma Anghelache.
In ceea ce priveste reglementarile privind SIF-urile, presedintele CNVM spune ca unul din criteriile de care Comisia a tinut cont in elaborarea acestora este sa influenteze cat mai putin evolutia pietei, astfel incat sa nu produca pierderi pentru investitori.
"Vrem sa gasim o solutie care sa fie cat mai putin deranjanta pentru piata, astfel incat sa nu producem pierderi pentru investitori. Avem o lege si suntem obligati sa emitem reglementari si le vom emite astfel incat imperfectiunile legii sa poata fi estompate", a adaugat ea.
Actiunile SIF au intrat insa pe o traiectorie descendenta anul acesta dupa ce Parlamentul a hotarat ca pragul de detinere de 1% de la SIF-uri se va referi la grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat si nu la investitorii individuali, grupurile de investitori care detin peste 1% fiind obligate sa isi reduca participatiile vanzand din actiuni.
"Nu poti deposeda pe cineva de ceea ce a cumparat in mod legal. De altfel si atunci cand statutele SIF prevedeau un prag maxim de detinere de 0,1% existau persoane care detineau mai mult si nu s-a putut face nimic", spune presedintele CNVM.
Anghelache crede ca ultimii cinci ani, de cand este presedinte al CNVM au adus pe piata de capital mai multa corectitudine.
"Da, acum avem o piata mai corecta", spune Anghelache. Ea a amintit de stoparea furturilor de actiuni, de plata "din punctul de vedere al CNVM" a unui pret corect de catre companiile care se delisteaza, sau de introducerea sistemului de supraveghere electronica a tranzactiilor bursiere, care permite CNVM sa depisteze mai bine folosirea unor practici nelegale de piata. "Mai avem de lucrat la increderea investitorilor in fondurile mutuale, dar si aici s-a castigat mult in ultimii ani", spune presedintele CNVM.
Presedintele CNVM este de acord cu majoritatea reprezentantilor pietei care afirma ca piata de capital nu primeste suficient sprijin din partea statului comparativ cu celelalte piete financiare.
"Cred ca piata de capital nu primeste suficient sprijin din partea autoritatilor statului. Ne luptam inca din 2001 sa aducem titlurile de stat pe piata de capital. Din 2003 s-a pus problema unui program guvernamental de sprijinire a pietei de capital , dar lucrurile nu au avansat. Au aparut legi la care nici macar nu am fost consultati. De exemplu, in cadrul dezbaterilor privind modificarea Legii 31 a societatilor comerciale, observatiile noastre nu au fost luate in considerare", spune Anghelache. Ea spune in schimb ca piata de capital s-a bucurat de sprijin din partea comisiilor parlamentare de buget-finante.
Listarea la Bursa a Fondului Proprietatea, probabil cea mai mare afacere de pe piata romaneasca de capital a urmatorilor ani, ar mai putea intarzia pentru ca CNVM a solicitat modificarea legislatiei pentru a putea acorda fondului autorizatia de functionare. CNVM a fost criticata pentru ca nu autorizeaza fondul insa presedintele Comisiei spune ca nu poate lua o asemenea decizie pana cand nu este clar modul cum acesta va functiona.
"Sunt elemente pe care trebuie sa le cunoastem inainte de a autoriza Fondul. Este vorba de politica de investitii a acestuia, structura exacta a activelor pe care le administreaza si structura actionariatului pe care fondul o are. Pentru ca Fondul sa fie autorizat se impune modificarea Legii 247 de functionare a acestuia si emiterea unui regulament special adaptat caracteristicilor acestui fond", spune Anghelache.
CNVM a trimis de altfel recent Ministerului de Finante o serie de propuneri pentru modificarea legii de functionare a Fondului Proprietatea, care presupun in cea mai mare parte obligativitatea aplicarii de catre fond a principiilor dupa care functioneaza companiile si celelalte fonduri de investitii de pe piata de capital.
Desi a inregistrat anul trecut un excedent de circa 2 milioane de euro, presedintele CNVM spune ca, prin gestionarea mai eficienta a resurselor, vrea ca anul acesta diferenta dintre venituri si cheltuieli a Comsiei sa inregistreze chiar o crestere.
"Incercam sa majoram excedentul in continuare si pe seama unei economicitati in cheltuieli. Avem intentia de a avea un sediu propriu functional", spune Anghelache. Ea spune ca nu s-a renuntat la ideea unui sediu comun pentru toate institutiile pietei de capital. "Daca am avea toate institutiile pietei de capital intr-un singur perimetru ar fi ideal", spune Anghelache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO