Burse - Fonduri mutuale

Presedintele SIF Oltenia a ajuns la mana actionarilor

23.07.2008, 18:54 19

Actionarii SIF Oltenia (SIF5), una dintre cele mai importante companii listate la Bursa, au fost convocati pe 28 august sa decida daca il pastreaza pe Dinel Staicu in functiile de presedinte si director general.
Staicu a preluat conducerea SIF Oltenia in 2006, in urma unei lupte pentru putere in cadrul societatii. Intre timp el a fost pus sub acuzare de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in doua dosare care privesc fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR) si a companiei de transport a gazelor Naturale Transgaz Medias (TGN).
CNVM a cerut pana acum de mai multe ori SIF Oltenia convocarea unei adunari generale a actionarilor in care sa se dezbata oportunitatea mentinerii lui Dinel Staicu la conducerea companiei. Pana acum, insa, nu s-a ajuns la aceasta masura, Staicu bucurandu-se de sprijinul Consiliului de Administratie al societatii si de cel al unor actionari influenti, cum este omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, actualul presedinte al SIF Moldova (SIF2).
In ultima perioada, luptele interne pentru putere in cadrul SIF-urilor au revenit in atentie, in conditiile in care se apropie alegerile pentru Consiliile de Administratie ale celor cinci societati de investitii financiare.
Saptamana trecuta, omul de afaceri Catalin Chelu, care detine pachete de cate 1% din actiuni la toate cele cinci SIF-uri, a preluat functia de presedinte al SIF Moldova (SIF2), dupa retragerea fostului presedinte, Sorin Turtoescu, din motive de sanatate. Chelu s-ar fi aratat interesat anterior si de preluarea presedintiei SIF Oltenia, in cazul in care Dinel Staicu va fi contestat de catre actionari, potrivit unor surse din piata.
Dinel Staicu a fost ales presedinte al SIF Oltenia de catre ceilalti membri ai Consiliului de Administratie la jumatatea lui 2006, preluand functia de la Vasile Salapa, care era presedinte de mai multi ani. CNVM l-a avizat pe Staicu in calitate de conducator al SIF Oltenia, la finele lunii august 2006, la mai bine de doua luni de la alegere.
Staicu a fost trimis in judecata in noiembrie 2006, alaturi de el fiind inculpat si fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru o frauda de peste 5 milioane de euro. Din banii obtinuti fraudulos de la BIR, Dinel Staicu ar fi cumparat actiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla, ajungand sa detina peste 5% din capitalul social al companiei. In noiembrie 2007, Staicu a fost pus sub acuzare alaturi de alte opt persoane intr-un alt dosar privind o frauda de peste 11 milioane de euro la Transgaz Medias.
SIF Oltenia este cea mai mare dintre cele cinci SIF-uri din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, cu o valoare de 347 mil. euro. Ieri, actiunile SIF5 au pierdut 6,2%, cea mai mare scadere din grupul SIF-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO