Burse - Fonduri mutuale

Preussner, PCC: Daca Oltchim nu reuseste sa preia Petrochemicals Arges si-ar putea inchide o parte din activitati

Preussner, PCC: Daca Oltchim nu reuseste sa preia Petrochemicals Arges si-ar putea inchide o parte din activitati

Waldemar Preussner, directorul general al PCC Group: In general vedem un mare potential in zona in care Oltchim este localizata. Interesul nostru major este legat de participatia detinuta de AVAS, pachetul pe care-l detinem in prezent nu ne ajuta foarte mult.

10.06.2008, 20:10 26

Actionarul minoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), grupul german PCC (Petr Carbo Chem), considera ca asigurarea materiilor prime de catre combinatului chimic romanesc prin integrarea diviziei de petrochimie a Arpechim, Petrochemicals Arges, ar putea decide soarta celor mai importante segmente de activitate ale companiei.
"Preluarea diviziei de petrochimie a Arpechim de catre Oltchim este cruciala. Daca negocierile cu Petrom nu se finalizeaza cu succes, acest lucru ar putea insemna inchiderea segmentelor de activitate legate de materiile prime pe care Arpechim le furnizeaza", a declarat Waldemar Preussner, directorul general al PCC Group si membru in Consiliul de Administratie al Oltchim.
Reprezentantii Oltchim nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a comenta aceasta informatie.
Oltchim isi asigura materiile prime de baza, respectiv etilena si propilena de la Arpechim, ambele fiind folosite la productia de PVC si polioli, vanzarile acestor produse avand anul trecut o pondere de 61% in cifra de afaceri a combinatului chimic.
"Daca Oltchim nu preia Petrochemicals Arges, noi suntem interesati s-o achizitionam, dar ar fi de preferat ca acest lucru sa se realizeaze prin intermediul Oltchim", a subliniat Waldemar Preussner.
In plus, el mai spune ca Oltchim si Petrochemicals Arges sunt legate printr-un sistem de conducte putin intalnit la companiile din domeniu, fapt ce face cu atat mai necesara preluarea diviziei de petrochimie de catre combinatul romanesc.
Conducerea PCC spune ca nu are un interes strategic pentru divizia de pretrochimie a Arpechim, deoarece, spre deosebire de Oltchim, grupul german are incheiate contracte pe termen lung cu furnizorii, beneficiind in plus de un suport logistic care ii ajuta sa pastreze un control mai bun al costurilor.
PCC Rail, divizia de logistica a grupului PCC, este unul dintre cei mai mari jucatori privati de pe piata transportului feroviar de marfuri din Polonia si opereaza in mai toate tarile din Europa Centrala si de Est.
PCC Rail a achizitionat la finele anului trecut pachetul majoritar de actiuni al companiei poloneze din domeniu PTKiGK Rybnik, dispunand in prezent de o retea de circa 330 de locomotive si 9.000 de vagoane.
"Noi ne ocupam si cu transportul feroviar si datorita participarii noastre in Oltchim vedem posibilitatea sa intram in afacere cu ei in zona respectiva. Oltchim desfasoara transport intern. Noi vorbim acum de transportul international. Daca Oltchim nu va fi deloc interesata de acest lucru vom porni afacerea pe cont propriu", a precizat Preussner.
El considera ca transportul este o problema foarte importanta pentru intreprinderile chimice daca vor sa ramana competitive, costurile cu aceasta activitate fiind semnificative. Exporturile Oltchim au o pondere de peste 70% in totalul cifrei de afaceri, compania concentrandu-se doar asupra pietelor limitrofe, in conditiile in care competitivitatea producatorilor la nivel regional este data de costul transportului, se arata in raportul anual al combinatului chimic.
Grupul PCC mai este interesat sa intre si pe piata energetica din Romania prin achizitia la urmatoarele licitatii a unor centrale electrice, segment de activitate care face parte si din planurile de viitor ale conducerii Oltchim. In prezent, PCC dispune de 30 de microhidrocentrale situate in Europa de Sud-Est, cu o capacitate de aproximativ 45 megawati.
"In general vedem un mare potential in zona in care Oltchim este localizata. Interesul nostru major este legat de participatia detinuta de AVAS, pachetul pe care-l detinem in prezent nu ne ajuta foarte mult", spune Waldemar Preussner. In cazul preluarii Oltchim, PCC ar deveni singurul producator de polioli din regiune, fapt ce le-ar conferi un avantaj strategic deosebit de important.
Conducerea PCC a decis recent sa nu participe la majorarea de capital pe care Oltchim vrea sa o deruleze in aceasta vara, preferand sa astepte intai raspunsul Comisiei Europene cu privire la caracterul de ajutor de stat al acestei operatiuni.
AVAS vrea sa participe la majorare cu datoriile detinute de companie la stat, in valoare de 508,5 mil. lei (139,3 mil. euro), ceilalti actionari avand posibilitate sa-si pastreze detinerile actuale prin aporturi in numerar care se ridica in total la 446,3 mil. lei (122,2 mil. euro).
PCC a inaintat o petitie la Parlamentul European (PE), o delegatie a institutiei urmand sa vina in Romania la finele lunii pentru a discuta cu autoritatile problemele ridicate de grupul german.
Oltchim urmeaza sa fie scoasa la privatizare de catre stat, de acest proces mai fiind interesata si compania petroliera SOCAR din Azerbaidjan. AVAS detine 53,2% din actiunile Oltchim, alti actionari importanti fiind grupul PCC cu o participatie de 12,9% din companie si SIF Oltenia, cu circa 5,9% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO