Burse - Fonduri mutuale

Procesul anului: Facebook, bancherii de la Morgan Stanley şi bursa NASDAQ au fost daţi în judecată de investitorii furioşi

Procesul anului: Facebook, bancherii de la Morgan Stanley şi bursa NASDAQ au fost daţi în judecată de investitorii furioşi

Cei care au trecut în ultimele zile prin faţa sediului bursei NASDAQ din New York au putut vedea în direct cum scad acţiunile Facebook

Autor: Andrei Chirileasa

24.05.2012, 00:05 2170

Investitorii dau în judecată reţeaua de socia­lizare Facebook după scăderile puternice înre­gistrate de acţiunile companiei în urma ofertei publice iniţiale (IPO) încheiată vineri, iar autorităţile de supra­veghere a pieţei de capital din SUA investi­ghează inci­dentele care au precedat oferta şi lansarea la tran­zacţionare a acţiunilor.

Ieri, acţiunile Facebook şi-au mai revenit după ce pierduseră peste 18% din valoare luni şi marţi, urcând de la 31 de dolari la 32 de dolari. Cu toate astea, investitorii continuă să-şi exprime nemulţumirea, având în vedere că preţul de pe bursă este mult sub preţul din ofertă, de 38 de dolari.

Două firme de avocatură americane specializate în procese privind abuzuri pe piaţa de capital, una din New York şi una din Los Angeles, au anunţat că vor deschide procese colective împotriva Facebook şi a băncilor de investiţii care au intermediat oferta publică iniţială a reţelei de socializare după ce luni au apărut informaţii conform cărora analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, care a condus oferta Facebook, şi-au redus estimările privind veniturile Facebook cu câteva zile înainte de închiderea ofertei, însă i-au informat doar pe cei mai importanţi clienţi.

Firma de avocatură Glancy Bonkow & Goldberg din Los Angeles a anunţat că a depus deja o cerere de chemare în judecată împotriva Facebook la Curtea Supe­rioară a Californiei din San Mateo, procesul fiind înre­gistrat ca "Lazar versus Facebook".

Toţi cei care au cumpărat acţiuni în oferta publică iniţială a Facebook şi au suferit pierderi se pot alătura acestui proces. Avocaţii îşi motivează acţiunea prin faptul că documentele de ofertă care au fost puse la dispoziţia potenţialilor investitori au fost pregătite neglijent şi au omis informaţii importante despre afacerile şi perspectivele Facebook, iar executivii companiei şi principalele bănci de investiţii nu au dezvăluit aceste informaţii în timpul road-show-ului, însă Morgan Stanley, JP Morgan şi Goldman Sachs şi-au redus esti­mările de profit pentru Facebook şi şi-au informat doar clienţii importanţi, nu şi publicul.

Investitorii au deschis procese şi împotriva celor trei bănci de investiţii, dar şi a Bank of America şi Barclays, care au făcut de asemenea parte din con­sor­ţiul de intermediere.

Procesele vor fi cu siguranţă la fel de urmărite ca şi pregătirea listării Facebook, care a beneficiat de o largă mediatizare în SUA şi în întreaga lume. Acest scandal ar putea ştirbi puternic imagina Facebook, dar şi a băncii de investiţii Morgan Stanley, care a coordonat oferta.

Alţi investitori au dat în judecată bursa americană NASDAQ pentru modul în care a gestionat ordinele plasate de investitori la debutul acţiunilor Facebook pe bursă. Numărul foarte mare de ordine introduse vineri a blocat sistemul NASDAQ şi a determinat întârzierea cu 30 de minute a începerii tranzacţionării. Ordinele unor investitori nu au fost executate, iar aceştia au înregistrat ulterior pierderi deoarece nu au putut să vândă vineri, când preţul a fost peste cel din ofertă şi au vândut luni şi marţi sub preţul din ofertă.

Investitorii au cumpărat acţiuni în valoare de 16 miliarde de dolari în oferta Facebook, însă în doar două zile ei au pierdut peste 2,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO