Burse - Fonduri mutuale

Listarea anului devine scandalul anului: acţiunile Facebook au pierdut 16% în două zile, iar investitorii nervoşi caută acum vinovaţii

Listarea anului devine scandalul anului: acţiunile Facebook au pierdut 16% în două zile, iar investitorii nervoşi caută acum vinovaţii

Acţiunile Facebook le-au dat şi ieri palpitaţii investitorilor înregistrând o scădere de peste 6% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de pe NASDAQ, după ce luni pierduseră 11%

Autor: Andrei Chirileasa, Vlad Popescu - Mediafax

23.05.2012, 00:06 2533

Primele două zile ale săptămânii au fost de coşmar pentru investitorii care au cumpărat acţiunile reţelei de socializare Facebook în oferta publică iniţială (IPO) încheiată vineri. Preţul acţiunilor s-a prăbuşit cu 16% faţă de nivelul din ofertă de 38 de dolari.

Din capitalizarea de 104 miliarde de dolari a Facebook de vineri s-au evaporat deja aproape 20 de miliarde de dolari, iar averea virtuală de 19 miliarde de dolari a lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul reţelei de socializare, s-a redus cu 3 miliarde de dolari.

Asta nu este însă nicio consolare pentru investitorii care, furaţi de mirajul Facebook, au plasat 16 miliarde de dolari, cash, în oferta publică iniţială, iar în două zile au pierdut peste 2,5 miliarde de dolari. Pentru cei care au cumpărat acţiuni în prima zi de pe bursa americană NASDAQ, la preţuri care au ajuns şi la 42 de dolari, pierderile urcă la 24%.

După o scădere de 11% luni, ieri acţiunile Facebook (FB) au mai pierdut 6%, iar presa financiară din SUA, care a mediatizat de peste şase luni mult aşteptata listare a Facebook ca evenimentul anului pe burse, s-a întors acum împotriva companiei şi a băncilor de investiţii care au intermediat oferta. Informaţiile care ies la iveală pe măsură ce nemulţumirea in­ves­ti­to­rilor creşte ar putea transforma listarea Facebook în cel mai mare scandal al anului.

Tot mai multe voci susţin că evaluarea de 104 mld. dolari a Facebook din IPO a fost mult um­flată faţă de rezultatele companiei (3,7 mld. do­lari venituri şi 1 mld. dolari profit în 2011) şi că este nevoie de o creştere mira­cu­loa­să a re­zul­tatelor financiare în următorii ani pen­tru ca această valoare să fie sustenabilă. Tot mai mulţi se îndoiesc însă că această creştere este posi­bilă.

Chiar analiştii băncii de investiţii americane Mor­gan Stanley, care a coordonat oferta Facebook, şi-au redus estimările privind creş­te­rea veniturilor reţelei de socializare cu doar câteva zile înainte de închiderea ofertei, potrivit Reuters.

Reducerea estimărilor a venit după ce Face­­book a publicat un amendament la pros­pec­tul de ofertă în care exprima prudenţă în pri­vinţa creşterii veniturilor din cauza trecerii ra­pide a utilizatorilor către dispozitivele mo­bile, unde veniturile din publicitate sunt mai mici.

"Asta s-a întâmplat în timpul road-show-ului. N-am mai văzut asta până acum în 10 ani", a declarat un manager de fonduri mutuale care s-a numărat printre cei contactaţi de Morgan Stanley.

JP Morgan şi Goldman Sach, celelalte două bănci care au avut o participare majoră în oferta Facebook, şi-au redus la rândul lor estimările privind veniturile Facebook.

Analiza, care a ajuns la unii dintre clienţii mari ai băncilor, nu i-a împiedicat pe bancheri să crească preţul de vânzare a acţiunilor (de la 34 de dolari la 38 de dolari) şi să suplimenteze cu 25% cantitatea de acţiuni vândută în ofertă. Băncile implicate în oferta Facebook au încasat comisioane în valoare de 176 mil. dolari, din care la Morgan Stanley, care a fost lead manager, au ajuns 68 mil. dolari, iar la Gol­d­man Sachs - 26 mil. dolari. În total, 30 de bănci au făcut parte din consorţiul de intermediere.

Investitorii dau vina în primul rând pe Mor­gan Stanley, care a fost conducătorul con­sorţiu­lui, pentru că a evaluat greşit nivelul in­te­re­sului din piaţă şi pentru că a debalansat oferta când a decis suplimentarea numărului de ac­ţiu­ni. "Au mizat prea mult pe entuziasm şi au evaluat greşit atmosfera din piaţă", crede un strateg al fondului american Fifth Third Asset Mana­gement, care a cumpărat un pachet de acţiuni în oferta Facebook, citat de Bloomberg.

Dacă ar fi rămas la condiţiile iniţiale, investitorii ar fi avut şanse mai mari să vadă o creştere bună în prima şedinţă de tranzac­ţio­nare după listare. Acţiunile Facebook au cres­cut vineri cu numai 0,6% după intervenţia Mor­gan Stanley pe piaţă pentru a preveni căderea cotaţiei sub pragul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială.

Unii investitori susţin că se simt înşelaţi de aran­jorii ofertei, care ar fi antrenat artificial ce­re­rea prin creşterea preţului şi volumului ac­ţiunilor scoase pe piaţă în IPO. Morgan Stanley şi Facebook consideră că principalul vinovat pen­tru problemele apărute în jurul lis­tă­rii Facebook este sistemul infor­ma­tic al Nasdaq OMX Group, potrivit unei surse apropiate si­tua­ţiei.

Platforma de trading a Nasdaq a fost supraîncărcată cu ordine, anulări şi modificări în ziua listării Facebook, operatorul nereuşind să facă faţă, motiv pentru care începerea tranzacţionării acţiunilor a fost întârziată cu circa jumătate de oră. Comisia pentru valori mobiliare din SUA a anunţat că analizează modul în care s-a desfăşurat oferta Facebook.

Directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, susţine că erorile nu au avut un impact notabil asupra preţului acţiunilor Facebook, din moment ce declinul a început după ce brokerii au primit toate confirmările privind tranzacţiile din cadrul ofertei publice.

Alţi investitori nemulţumiţi şi analişti dau vina pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, şi pe investitorii care au contribuit în ultimii ani la dezvoltarea companiei, prcum Goldman Sachs, fondul de capital de risc Accel Partners şi firmele Digital Sky Technologies şi Mail.ru, a căror implicare la Facebook a fost "păstorită" de miliardarul rus Yuri Milner.

"Este o combinaţie între egocentrismul lui Zuckerberg, care a vrut capitalizarea de 100 de miliarde de doalri, şi ieşirea căutată de acţionarii vechi. Nu se ştie cum nu şi-au dat seama că preţul nu este bun", comentează Francis Gaskins, preşedintele firmei de cercetare IPOdesktop.com din California.

Facebook are tot mai puţini prieteni

Bloomberg scrie că investitorii consideră că Morgan Stanley este principalul responsabil pentru evoluţia acţiunilor după oferta Facebook, iar bancherii dau vina pe NASDAQ.

Jack Welch, cel care a condus 21 de ani General Electric, unul dintre simbolurile capitalismului american, a postat pe Twitter că preţul stabilit de Morgan Stanley în oferta Facebook a fost "porcesc" şi că au fost prea multe acţiuni.

Comentatorii MarketWatch susţin că Facebook este modul în care "tocilarul" Mark Zuckerberg "ne umileşte şi ne ia şi banii" şi că bula dot-com a revenit.

Reuters aruncă bomba şi spune că Morgan Stanley şi-a avertizat clienţii că estimările privind creşterea veniturilor Facebook sunt prea mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO