Burse - Fonduri mutuale

Profit de 13 mil. euro pentru filialele Transelectrica

Profit de 13 mil. euro pentru filialele Transelectrica

Click pentru imaginea marita

24.10.2006, 18:54 22

Cele sase filiale ale Traselectrica au adus inca 13 mil. euro la profiturile de 31 mil. euro ale companiei.
Transportatorul de electricitate a obtinut in primul semestru un profit net total de 43,6 milioane de euro, in crestere cu 36% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind si nivelul raportat pe intreg anul 2005, cand compania a raportat un castig de 35 mil. euro. Rezultatele consolidate au fost elaborate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.
Potrivit informatiilor furnizate de companie, Transelectrica, fara datele financiare ale filialelor, a incheiat primul semestru cu un profit net de 31 mil. euro. Astfel, Opcom, Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg Service au adus un profit de 12,6 mil. euro.
Veniturile din exploatare ale companiei au ajuns la un nivel de 324 mil. euro, in crestere cu 91% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Potrivit auditorului companiei, firma de servicii profesionale KPMG, Transelectrica are imprumuturi pe termen lung de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Potrivit auditorului, grupul nu a indeplinit anumite conditii stipulate in contractele de imprumut, ceea ce ar putea determina solicitarea rambursarii anticipate a acestor imprumuturi. In consecinta, anumite datorii, pe termen lung, in valoare de 471,39 milioane de lei, ar trebui prezentate ca datorii pe termen scurt. Transelectrica avea, la 30 iunie 2006, imprumuturi pe termen lung in valoare totala de 815,76 milioane de lei (240,45 milioane de euro), comparativ cu un nivel de 782,69 milioane de lei (216 milioane de euro) la finele anului 2005.
In opinia conducerii Transelectrica, probabilitatea unor solicitari de rambursare anticipata este redusa, intrucat situatiile de neconformare la clauzele acordurilor de imprumut sunt nesemnificative, grupul are capacitatea si intentia de a efectua toate rambursarile conform acordurilor de imprumut, iar creditele sunt garantate de statul roman, potrivit informatiilor publicate in raportul semestrial al Transelectrica.
Actiunile Transelectrica au inceput sa fie tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pe 25 august. BCR, cea mai mare institutie bancara autohtona, este cel de-al treilea actionar al companiei si detine un pachet de 1,2% din Transelectrica, printre actionari fiind si cele cinci SIF-uri.
Ministerul Economiei si Comertului controleaza 72% din actiunile companiei, iar un alt pachet este controlat de Fondul Proprietatea care a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in timpul regimului comunist. Actiunile Traselectrica au fost suprasubscrise de 6,5 ori in cadrul ofertei derulate. Investitorii au subscris un numar de 47,3 milioane de actiuni cu o valoare de 227,45 milioane de euro (796,08 milioane de lei). Transelectrica va investi 627,4 milioane de euro in urmatorii opt ani in retehnologizarea si modernizarea infrastructurii, precum si in crearea infrastructurii de piata.
Evolutia pe Bursa a titlurilor Transelectrica a depasit pana si cele mai optimiste asteptari ale brokerilor care vedeau actiunile trasportatorului de electricitate in jurul valorii de 32-33 de lei pana la sfarsitul anului. Recent, compania a reusit sa dubleze banii investitorilor care au subscris in cadrul ofertei publice, pretul actiunilor transportatorului de energie urcand pana la un maxim de 34,1 lei/actiune fata de pretul de vanzare initial al titlurilor de 16,8 lei/actiune.
Capitalizarea bursiera a companiei a atins ieri un nivel de 657,8 milioane de euro la un pret de 31,5 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO