Burse - Fonduri mutuale

Profitul Bancii Transilvania a accelerat

Profitul Bancii Transilvania a accelerat

Click pentru imaginea marita

01.11.2006, 19:17 15

Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat local, a obtinut in primele noua luni un profit net de 84,39 milioane de lei (echivalentul a 23,7 milioane de euro).
Castigul obtinut in primele trei trimestre este mai mare cu 15%, in lei, fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul brut dupa primele trei trimestre a fost de 92,99 mil. lei (echivalentul a 26,3 mil. euro), in crestere de asemenea cu 15%, in lei, fata de septembrie anul trecut. Trimestru la trimestru, profitul a crescut cu 20%.
"Pe primele sase luni aveam o crestere a profitului brut cu 10% si cu 13% a profitului net. Acum avem cresteri anuale cu 15% atat pentru profitul brut, cat si pentru net. Se vede o accelerare", a spus pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al BT. El evita insa sa indice o tinta de profit pentru intregul an.
"A fost un an cu volatilitate si nu stiu ce se va intampla daca BNR va mai creste dobanda. Sper sa ne incadram in cresterea pe care am inregistrat-o dupa primele noua luni", a spus Rekkers.
Rezultatele publicate initial de banca contineau o eroare in privinta datelor din perioada anterioara, dand astfel de inteles ca profitul BT se dublase de la an la an.
Activele Bancii Transilvania (BT) au urcat cu 38% de la inceputul anului, pana la 6,8 mld. lei. Exprimate in euro, activele au urcat cu 44%, pana la 1,93 mld. euro. Diferenta de dinamica se datoreaza aprecierii leului fata de euro in aceasta perioada.
Expansiunea activelor a fost sustinuta de majorarea soldului creditelor acordate clientilor, care a urcat cu 48,7% de la inceputul anului, pana la 4,4 mld. lei (echivalentul a 1,24 mld. euro). Rekkers spune ca a "vazut o dezvoltare extrem de rapida" pe segmentul de retail si al clientilor intreprinderi mici si mijlocii (IMM), in timp ce pe clientii corporate expansiunea a fost mai moderata.
Sursele atrase de la clienti au urcat ceva mai incet, ajungand la sfarsitul lui septembrie la 4,75 miliarde de lei, cu 36,5% peste nivelul de la inceputul anului.
BT a reusit din nou sa combine dezvoltarea rapida a afacerilor cu cresterea profitului, asa cum a facut si anul trecut.
Totusi, cresterea profitului septembrie curent fata de septembrie trecut, de 15%, este mult mai mica decat cea pe care BT o afisa in toamna trecuta. Atunci, profitul marca o crestere anuala cu aproape 72%.
Dupa primele noua luni, reteaua BT a depasit 300 de unitati, nivel la care isi propusese sa ajunga abia la sfarsitul anului. Acum BT opereaza 320 de unitati, iar Rekkers spune ca vor mai fi deschise inca 20 de unitati pana la sfarsitul anului. De altfel, directorul general al BT explica incetinirea cresterii profitului tocmai prin investitiile semnificative in retea si in angajarea de personal, dar si prin impactul masurilor BNR, care au limitat creditarea.
Datele eronate transmise initial de banca la BVB au condus la miscari pe piata la termen de la Sibiu, unde la acel moment sedinta de tranzactionare era deschisa, multi investitori luand pozitii de cumparare pe aceste titluri dupa publicarea rezultatelor.
"S-au semnat mai multe contracte de cumparare in special pe scadenta in martie avand ca suport actiunea Bancii Transilvania imediat dupa publicarea rezultatelor la noua luni, cotatia apreciindu-se totusi nesemnificativ, cu 0,2-03 lei/actiune. In momentul in care lumea a inteles ca nu este vorba de o dublare a profitului ci a activelor, investitorii nu s-au panicat, fluctuatiile fiind scazute", spune Mirabela Coos, trader la Broker Cluj.
In primele sase luni, BT reusise sa-si consolideze cota de piata, care a urcat cu aproape jumatate de punct procentual, pana la 4,3%. In aceste conditii, BT a fost propulsata in topul primilor zece jucatori din sistem, urcand pana pe pozitia sase. Ramane de vazut acum daca expansiunea activelor din trimestrul al treilea a fost suficienta pentru a asigura o noua majorare a cotei de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO