Burse - Fonduri mutuale

Profitul Bursei a urcat anul trecut cu 87%

20.03.2008, 20:00 10

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a realizat anul trecut un profit net de 29 mil. lei (8,7 mil. euro), in crestere cu 87% fata de cel obtinut in 2006, potrivit datelor preliminare emise de reprezentantii institutiei.
Veniturile BVB s-au majorat in aceeasi perioada cu 55%, ajungand la 54 mil. lei (16,2 mil. euro).
Cresterea indicatorilor de anul trecut a fost determinata in principal de valoarea in crestere a tranzactiilor derulate la Bursa, care s-au majorat in 2007 cu 39,5% fata de anul precedent, pana la 4,1 mld. euro (13,8 mld. lei). Volumul mai mare de tranzactionare a fost sustinut de interesul mai mare al investitorilor atat locali, cat si straini pentru Bursa, in conditiile in care 2007 a fost primul an dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Principalii factorii determinanti ai acestor evolutii au fost cresterea numarului de investitori din piata, diversificarea comportamentului lor investitional si o prezenta mai activa a investitorilor nerezidenti - a caror pondere in totalul tranzactiilor de cumparare realizate pe pietele reglementate, de 40%, a atins nivelul record din ultimii sapte ani", a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB.
Capitalizarea Bursei a urcat anul trecut cu 17%, la 24,6 mld. euro, iar in acest moment depaseste 30 de miliarde de euro, in special ca urmare a listarii actiunilor Erste Bank, valoarea bancii fiind in prezent de 11,6 miliarde de euro.
Bursa de Valori este controlata de cele peste 70 de societati de brokeraj si de cateva persoane fizice. Conform ultimelor tranzactii cu actiuni BVB, valoarea de piata a Bursei este de 236 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels