Burse - Fonduri mutuale

Profitul Compa a urcat cu 50% in trimestrul al doilea

Profitul Compa a urcat cu 50% in trimestrul al doilea

Click pentru imaginea intreaga

14.08.2007, 19:05 18

Producatorul de piese auto Compa Sibiu a obtinut in trimestrul al doilea din acest an un profit net de 3,2 milioane de lei (0,96 mil. euro), cu 50% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara a anului trecut.
Ritmul de crestere al profitului s-a diminuat in trimestrul al doilea, pe fondul aprecierii puternice a leului fata de euro, care a afectat productia livrata in moneda externa, incasarile in valuta ale companiei avand o pondere de 85% in total, potrivit raportului emis de companie. Compa s-a orientat cu precadere spre piata externa in aceasta perioada, cota la export fiind de 75% in primele sase luni.
Afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu 39%, la 76,5 milioane de lei (22,7 milioane de euro), in conditiile in care societatea a obtinut contracte mai mari cu partenerii traditionali din afara.
Printre cei mai importanti parterneri externi se numara companiile Honewell, Bosch, Koyo, Daikin, care au ajutat la cresterea activitatii de export cu 56,7% si cu 10,6% peste bugetul aprobat, potrivit aceluiasi raport.
Producatorul de piese auto a investit in primele sase luni circa 19,4 milioane de lei (5,8 milioane de euro), sub cat isi propusese la inceputul anului, respectiv 23,9 milioane de lei (7,2 milioane de euro), din cauza decalarii unor achizitii de utilaje.
Dupa prima jumatatea a anului, Compa a raportat un profit net de 7,28 mil. lei (2,2 mil. euro), de peste doua ori mai ridicat comparativ cu primele sase luni ale anului precedent, de 3,4 milioane de lei (1 mil. euro), cu mult peste cresterea prognozata la inceputul anului, de 3% pentru acest an.
Activitatea de exploatare este cea care a sustinut profitul mai mare, castigul rezultat din aceasta activitate aproape dublandu-se, la 11,3 milioane de lei (3,4 mil. euro). Compania s-a mentinut pe pierdere pe partea financiara, cu 2,6 milioane de lei (0,8 mil. euro).
Compa a realizat in prima jumatate a anului afaceri de 153,4 milioane de lei (46,3 mil. euro), cu 38% peste nivelul realizat in aceeasi perioada din 2006.
Producatorul de piese auto si-a majorat in ultimele luni participatiile in societati la care era actionar, care au determinat o crestere a imobilizarilor financiare cu circa 6 milioane de lei (1,8 mil. euro).
Achizitia de actiuni in aceste companii s-a realizat prin anularea creantelor, respectiv cu circa 3 mil. lei la societatea Compa IT si cu 1,48 milioane de lei la Trans Car, ambele din Sibiu. Compa a mai preluat titluri ale Enercompa Sibiu in valoare de 1,5 mil. lei, ajungand sa detina 99% din actiunile acesteia.
La data de 30 iunie, datoriile totale ale companiei se ridicau la 151,8 milioane de lei, in crestere cu circa 39%, pe fondul necesarului mai mare de resurse determinate de cresterea productiei intr-un ritm similar.
Actiunile Compa Sibiu au pierdut ieri 0,6% si au inchis sedinta la un pret de 1,68 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de circa 114 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO